PRÁCE 🧰

Kolik stojí v roce 2023 cestovní pojištění do Polska pro jednotlivce, pár nebo rodinu?

12. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Cestovní pojištění na cesty Cesta do Polska Cestovní pojištění do Polska

Obliba dovolené u našich polských sousedů roste. Co nás tady láká nejvíce? Krásná příroda, blízkost moře, ale i přijatelné ceny. Pokud sem plánujete cestu, nevyrážejte na ni bez kvalitního cestovního pojištění. Co by mělo krýt a na kolik vás vyjde v letošním roce?

Kolik stojí cestovní pojištění do Polska v letošním roce?

Je cestovní pojištění do Polska opravdu nutné?

Spousta cestovatelů dělá jednu zásadní chybu – na zahraniční dovolenou vyráží bez cestovního pojištění, které mohou v základních balíčcích sjednat už od několika desetikorun za osobu na týden. Řada z nich i přesto spoléhá na svou kartičku pojištěnce.

Na základě Evropského průkazu zdravotního pojištění vás sice v akutních případech ošetří ve všech zemích Evropské unie, někde se ale nevyhnete vysoké spoluúčasti, která může dovolenou zcela zásadním způsobem prodražit. Proto je dobré si cestovní pojištění do Polska sjednat.

Jak cestovní pojištění do Polska vybrat?

Při cestách po Evropě je doporučován minimální limit pro léčebné výlohy alespoň 2 000 000 Kč. Samotnou pojistku pak přizpůsobte nejen způsobu, jakým do destinace cestujete (např. vlastním vozidlem), ale také aktivitám, kterým se hodláte na dovolené věnovat. Ověřte, které sporty považuje vybraná pojišťovna za rizikové, a pokud cestujete s dětmi nebo domácími mazlíčky, nezapomeňte si pojistit také odpovědnost.

Při výběru se zajímejte nejen o cenu pojistného, ale zejména rozsah pojistné ochrany, výši pojistných limitů, ale také o výluky, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Seznam nejčastějších pojistných výluk jsme pro vás sepsali do jednoho z dřívějších článků.

Kolik zaplatíte za cestovní pojištění do Polska v letošním roce?

Abyste si udělali lepší přehled o tom, jak vypadají ceny pojistného v letošním roce, připravili jsme pro vás tři modelové příklady (jednotlivec, pár a rodina), včetně cen za nejlevnější pojistku. Jak budou vypadat kalkulace v jednotlivých případech?

Modelový příklad č. 1: Na týdenní dovolenou do Polska vyráží dvaatřicetiletý cestovatel autobusem v rámci organizovaného zájezdu. Zmíněný cestovatel míří do lázní a věnovat se bude také turistice. Nejlevnější týdenní pojistka ho vyjde na 98 Kč. Léčebné výlohy jsou v tomto případě pojištěny do částky 4 000 000 Kč, odpovědnost do 1 000 000 Kč, úraz do 100 000 Kč a zavazadla zde pojištěná nejsou.

Modelový příklad č. 2: Na týdenní dovolenou do Polska vyráží v tomto případě padesátiletý pár, který se zde hodlá oddávat jízdě na koni, což řada pojišťoven považuje za rizikový sport. Vždy samozřejmě záleží na konkrétních podmínkách vybrané pojišťovny.

Nejlevnější pojistka tyto cestovatele vyjde na 392 Kč. Léčebné výlohy jsou opět pojištěny do částky 4 000 000 Kč, odpovědnost do 1 000 000 Kč, úraz do 100 000 Kč. Zavazadla cestovatelé pojištěná nemají.

Modelový příklad č. 3: Do Polska bude na týdenní dovolenou vyrážet vlastním autem čtyřčlenná rodina (45, 40, 15 a 12 let), která se hodlá věnovat turistice a návštěvě místních památek. Protože může u řady pojišťoven uplatnit rodinnou slevu, bude kalkulace vypadat následovně.

Nejlevnější pojistka, která v sobě kombinuje cestovní pojištění a pojištění auta, zmíněnou rodinu vyjde na 1 008 Kč. Léčebné výlohy jsou pojištěny do částky 10 000 000 Kč, odpovědnost do 2 000 000 Kč, úraz do 400 000 Kč a za zničená nebo odcizená zavazadla může rodina od pojišťovny získat až 15 000 Kč.

Samozřejmostí je u této pojistky oprava vozu na místě (včetně výměny nebo opravy pneu), vyproštění a odtah do servisu (nebo zpět do ČR) a zajištění náhradního vozidla pro pokračování cesty nebo pro návrat domů. Výsledná cena pojistného je proto u cest autem vyšší, což jde ale ruku v ruce s komplexní ochranou vozu i jeho posádky.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění do Polska

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články