PRÁCE 🧰

Cestovní pojištění k embosovaným kartám: Vyplatí se, nebo na něj raději nespoléhat?

20. 2. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Naprostá většina z nás má založený bankovní účet, ke kterému vlastní minimálně jednu platební kartu. Jako benefit k ní nabízí mnohé banky cestovní pojištění. To je buď zpoplatněné menší částkou, nebo ho od banky získáte zdarma. Proč na něj ale při zahraničních cestách příliš nespoléhat?

Skutečně vás na cestách ochrání cestovní pojištění k platební kartě?

Články na téma na co dát pozor u cestovního pojištění:

  1. Cestovní pojištění: Asistenční služby aneb Váš anděl na cestách
  2. Je nejlevnější cestovní pojištění i nejvýhodnější?
  3. Cestovní pojištění ke kartě
  4. Cestovní pojištění COVID-19
  5. Skutečně vás na cestách ochrání cestovní pojištění k platební kartě? - právě čtete

Cestovní pojištění k platební kartě má zpravidla nižší limity

Zvláště velmi levné či zcela bezplatné cestovní pojištění k platební kartě bývá spojeno s nižšími pojistnými limity. Mnohé pojistky nabízejí krytí léčebných výloh pouze v rámci 1 až 2 milionů korun, což je částka, kterou v případě závažných zdravotních komplikací snadno překročíte. Vše nad ujednaný limit pak samozřejmě musíte uhradit z vlastní kapsy.

Náš tip: Protože se rozsah pojistné ochrany i limity u jednotlivých pojišťoven liší, pro lepší orientaci je dobré najít si přehledné srovnání cestovního pojištění k platební kartě, které pravidelně uveřejňují weby zabývající se finanční tématikou.

Cestovní pojištění ke kartě je většinou platné až od následujícího dne

Pokud cestovní pojištění k platební kartě nemáte sjednané bezplatně, můžete si ho obvykle vyřídit online přímo v aplikaci nebo internetovém bankovnictví. Hlavní nevýhodou je skutečnost, že o nabízeném produktu zpravidla víte jen minimum informací a také to, že „cestovko“ je obvykle platné až následující den po tom, co si ho sjednáte a zaplatíte. Pokud tedy řešíte pojistku na poslední chvíli, riskujete, že první den dovolené nebudete pojištění.

Cestovní pojištění k embosovaným kartám může být zpoplatněné

Zatímco u některých bank získáte cestovní pojištění k embosovaným kartám bezplatně jako benefit k běžnému účtu, jinde si za něj budete muset zaplatit. Nejde sice o nikterak vysoké částky, v poměru ke kvalitě a rozsahu pojistné ochrany ale vychází tento produkt poměrně nevýhodně.

Měli byste vědět: Součástí klasických debetních karet jsou pouze základní balíčky cestovního pojištění s nízkými limity. Pokud máte zájem o lepší pojistnou ochranu, bude třeba si vyřídit prémiovou nebo kreditní kartu, která může být zpoplatněna měsíčním poplatkem v řádu stokorun. Typickým příkladem je třeba cestovní pojištění ke kartě Extra Family, které nabízí vysoké limity, ale bezplatný nárok na něj mají jen klienti ČSOB s kreditní Premium kartou. Abyste tuto kartu získali, musíte splnit přísné podmínky, případně uhradit zmíněný poplatek.

Je občas složité zjistit, co pojištění ke kartě vlastně obsahuje

Nevýhodou levnějších pojistek je i jistá nepřizpůsobitelnost parametrů, jako je délka pobytu či územní platnost. Vždy si cestovní pojištění totiž sjednáváte jako balíček, ke kterému si sice můžete dokupovat další služby, tím se ale jeho počáteční cena citelně prodraží.

Navíc je občas docela nepřehledné zorientovat se v tom, co konkrétní pojistka kryje. Pamatujte také, že mnohé pojistky nepojišťují zavazadla, storno zájezdu či odpovědnost za způsobené škody! Proto se vyplatí detailně prozkoumat, co všechno vaše cestovní pojištění k platební kartě kryje, případě si na zahraniční cestu sjednat klasické cestovní pojištění, jehož cena začíná na několika korunách za den.

  Sjednat cestovní pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články