PRÁCE 🧰

Cestujete na zimní dovolenou do zahraničí? Nespoléhejte pouze na pojištění k platební kartě

24. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Řada z nás plánuje zimní dovolenou v zahraničí. Bohužel nehoda není náhoda a tak často musíme řešit nejrůznější úrazy nebo nemoci. Proto je dobré se před cestou správně pojistit. Pokud chcete namítat, že máte pojištění k platební kartě, prozradíme, proč se nevyplatí spoléhat pouze na něj.

Proč nespoléhat pouze na cestovní pojištění k platební kartě?

Cestovní pojištění k platební kartě má většinou nízké limity

Největším problémem cestovního pojištění k platební kartě, za které platíte jen pár stokorun, jsou nepochybně jeho limity. Řada takových pojistek nabízí krytí léčebných výloh pouze v rámci 1 až 2 milionů korun. A to je částka, kterou v případě závažnějších zdravotních komplikací překročíte celkem snadno. Vše nad ujednaný limit pak pochopitelně musíte zaplatit z vlastní kapsy.

Cestovní pojištění ke kartě nabízí jen málo rizik

Dalším problémem může být i nízká pojistná ochrana, která jde ruku v ruce s krytými riziky. Těch je zpravidla jen pár a obvykle zahrnují většinou jen léčebné výlohy související s úrazem, hospitalizací nebo nemocí. Zodpovědnost za způsobenou škodu nebo třeba ztrátu či poškození zavazadel si musíte připojistit samostatně.

Velmi podobná situace panuje také u zimních sportů, kterým se hodláte v zahraničí oddávat. Běžné pojistky k platební kartě většinou zimní sporty nezahrnují. Pokud se vám tedy během jejich provozování stane úraz, veškerou péči budete muset uhradit z vlastní kapsy.

Náš tip: Klasické cestovní pojištění (a už vůbec ne to, které si sjednáte k platební kartě) v naprosté většině případů nekryje výdaje spojené se zásahem horské služby. Myslete na to, než do zahraničí vyrazíte!

Pojištění k platební kartě řeší i další členy rodiny

Specifikem některých pojištění k platební kartě je i to, že se vztahují nejen na majitele konkrétní karty, ale také na další členy rodiny. U některých pojišťoven pojistka chrání pouze rodiče a děti, jinde lze takto pojistit i sourozence a prarodiče nebo další osoby, které s vámi sdílí jednu domácnost.

V tomto případě je vždy potřeba dopředu ověřit, zda sjednané limity platí pro každého člena zvlášť, nebo jsou společné pro všechny pojištěné osoby. Na trhu najdete obě varianty, takže je potřeba pojistku před cestou prozkoumat, případně ji rozšířit o komerční cestovní pojištění.

U něj překontrolujte nejen pojistné limity a rozsah pojistné ochrany, ale i výluky, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Jejich nejčastější výčet jsme sepsali do jednoho z dřívějších článků

Pojištění většinou platí až od následujícího dne

Pokud si cestovní pojištění ke kartě sjednáváte v aplikaci vaší banky na poslední chvíli, ověřte, za jak dlouho bude skutečně platit. Není výjimkou, že takto sjednané pojištění platí až následující pracovní den.

Omezení v tomto případě platí i pro délku cesty. Nejčastěji vás tyto pojistky ochrání na 90 po sobě jdoucích dnů. U prémiových karet to může být i 120 dnů a naopak u některých bank je to jen 45 dnů. Vždy se proto dopředu informujte, jak to bude ve vašem případě.

Měli byste vědět: Protože je tento produkt vázaný k platební kartě, je potřeba mít tuto kartu na cestách u sebe a v případě potřeby se jí prokázat.

Do jakých destinací raději pojistku rozšířit?

Pokud u cestovního pojištění k platební kartě překontrolujte limity, rozsah pojistné ochrany a krytá rizika, případně si připojistíte zimní sporty, které hodláte provozovat, může být tento produkt dostatečný u cest po Evropě. Pokud se ale chystáte vyrážet mimo ni, je vhodné sjednat si klasické cestovní pojištění.

  Porovnat nabídky cestovního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články