PRÁCE 🧰

V jakých případech může dojít ke krácení pojistného plnění a jak se proti rozhodnutí odvolat?

31. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Vyrážíte na zimní dovolenou a pro všechny případy jste si sjednali kvalitní cestovní pojištění, které bohužel záhy využijete. Jaké ale bude vaše překvapení, když vám pojišťovna bude pojistné plnění krátit nebo ho dokonce odmítne úplně? Víme, kdy se tak může stát a jak se bránit!

Krátila vám pojišťovna plnění? Víme, jak se proti rozhodnutí odvolat

Kdy může ke krácení pojistného plnění dojít?

Krácení pojistného plnění znamená, že vám pojišťovna nevyplatí maximální možnou částku, na které jste se domluvili v pojistné smlouvě. Důvody, proč k tomuto může dojít, jsou nejčastěji uvedeny ve výlukách. Výluky jsou součástí pojistných podmínek vybrané pojišťovny, takže je dobré je prostudovat ještě před tím, než si konkrétní produkt vyberete a zaplatíte pojistné.

Mezi nejčastější výluky u cestovního pojištění na hory patří:

  • Jízda na lyžích/snowboardu apod. pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek
  • Ignorování helmy a dalších ochranných pomůcek
  • Aktivity v nadmořské výšce nad 3 500 m n. m.
  • Rizikové a adrenalinové sporty, které jste si nepojistili zvlášť
  • Jízda na lyžích/snowboardu mimo vyznačené trasy a sjezdovky

Přečtěte si také: Co všechno může zbrzdit výplatu peněz od pojišťovny a v jakých situacích nedostanete ani korunu?

S rozhodnutím pojišťovny nemusíte souhlasit

Krácení nebo odmítnutí pojistného plnění je jistě nepříjemnou komplikací, kterou ale můžete za určitých podmínek zvrátit. Odvolání proti krácení pojistného plnění má ovšem smysl sepisovat pouze v oprávněných případech. Jinak jde o zbytečnou ztrátu času a v neposlední řadě také peněz.

Ještě před tím, než se do odvolání a „boje s pojišťovnou“ pustíte, překontrolujte zmíněný seznam výluk. Pokud k pojistné události došlo v souvislosti s aktivitou nebo povinností, která je součástí výluk, případně povinností pojistníka, máte prakticky nulovou šanci spor vyhrát.

V opačném případě jednejte pokud možno co nejdříve, protože likvidátoři budou mít vaši pojistnou událost v paměti a vyřízení bude mnohem rychlejší, než kdybyste odvolání řešili až po několika letech. Lhůta pro promlčení nicméně v tomto případě činí 4 roky.

Jak sepsat odvolání proti krácení pojistného plnění?

Vyjádření nesouhlasu s likvidací pojistné události můžete sepsat volnou formou. Dát dohromady dokument, který zašlete pojišťovně, vám nezabere mnoho času. Na internetu dokonce najdete různé formuláře, kterými se můžete nechat inspirovat. Odvolání proti krácení pojistného plnění by nicméně vždy mělo obsahovat:

  • Vaše jméno a příjmení,
  • adresu, telefon a e-mail,
  • název, IČO a adresu pojišťovny,
  • číslo pojistné události,
  • datum podání odvolání.

Dále k dokumentu přiložte veškeré důvody pro maximální vyplacení pojistné částky a důkazy (fotodokumentace, výpovědi svědků nebo čestná prohlášení). V závěru připojte datum a místo (kdy a kde k sepsání odvolání došlo) a připojte vlastnoruční podpis.

Dokument odešlete doporučeně na adresu své pojišťovny a kopii pošlete pojišťovně v e-mailu. Pokud se pojišťovna odmítne vaším odvoláním zabývat, případně vám znovu zašle zamítavé stanovisko, nezbyde vám nic jiného než se obrátit na právníka.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články