PRÁCE 🧰

Cestovní pojištění a zimní sporty: Víte, do jaké kategorie spadají skialpy a kam lyže?

10. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Cestovní pojištění na cesty

Vyrážet do zahraničí bez kvalitního cestovního pojištění je zbytečný risk. Tím spíše, pokud se tady hodláte věnovat nejrůznějším sportům a dalším aktivitám, které mohou skončit úrazem. Ještě před tím, než do zahraničí vyrazíte, překontrolujte, jaké sporty vybraná pojistka vlastně kryje.

Jaké zimní sporty patří mezi rekreační a které jsou nepojistitelné?

Jaké jsou zimní sporty, se kterými pracuje pojišťovna?

Ať už se chystáte provozovat zimní, nebo jakékoliv jiné sporty, vždy se s nimi pojí riziko, že při nich dojde k úrazu, a tedy i k pojistné události. Na tyto případy jsou samozřejmě pojišťovny připravené a jednotlivé sporty proto rozdělují do různých kategorií. Ty souvisí s pravděpodobností úrazu, ke kterému může při jejich provozování dojít.

Setkat se zpravidla můžete se třemi kategoriemi:

  • Rekreační sporty: Tyto sporty obvykle bývají pojištěné v základních balíčcích cestovního pojištění. Ze zimních sportů sem spadá zejména běh na lyžích po vyznačených trasách, bruslení, in-line a in-line na ledě, lyžování na vyznačených sjezdovkách, saně, boby na vyznačených trasách, skiatlon, skiboby, sledge hokej, sněžnice do 3500 m n. m. a snowboarding na vyznačených sjezdovkách.
  • Rizikové/extrémní/adrenalinové sporty: Tyto sporty se již v základních balíčcích „cestovka“ nenachází a je proto potřeba je pojistit samostatně. Pojištění rizikových sportů bude samozřejmě dražší. A které zimní sporty do této kategorie spadají? Typicky jde o akrobacii na lyžích, alpinismus, boby na nevyznačených trasách, freeskiing, freestyle snowboarding, heliskiing, hokej, horolezectví, jízda na snowscootu, jízdu na sportovním bobu v koridoru, krasobruslení, lezení v ledopádech, lezení v ledu po umělé stěně (icebreaker), lyžování a snowboarding ve snowparku, lyžování mimo vyznačené sjezdovky a trasy, rychlobruslení, sportovní saně, skialpinismus, skitouring, sněžný skútr, snowbike, snowboarding mimo vyznačené tratě, snowbungeekayaking, snowbungeerafting, snowkiting, snowrafting, snowtrampoline, snowtubing na vyznačených trasách, sportovní boby nebo saně v koridorech.
  • Nepojistitelné sporty: Jak už název této kategorie napovídá, jedná se o sporty, na jejichž provozování se pojistka nevztahuje. Pokud se jim přesto budete věnovat a způsobíte si úraz, na pojistné plnění nemáte nárok. Do kategorie nepojistitelných sportů spadá zpravidla běh na lyžích mimo vyznačené trasy, potápění pod ledem, skeleton, skiextrém, skikros, skoky a lety na lyžích, skydiving, skymarathon, skysurfing, sněžný skútr - sjezd, závody (gladiator race, spartan race atp.) vč. její přípravy a závodů, výpravy, expedice do míst s extrémními podmínkami, vysokohorská turistika nad 5.000 m n. m. a horolezectví.
Náš tip: Některé pojišťovny zavádějí i speciální kategorii zimních sportů. U těch je pro pojišťovnu rozhodující, v jaké nadmořské výšce je budete provozovat (pojišťovny zpravidla pojišťují sporty do 3 500 m n. m.) a zda se jim budete věnovat na vyznačených sjezdovkách, či mimo ně.

Každá pojišťovna si stanovuje vlastní podmínky

Výše uvedený seznam rizikových sportů, těch, které spadají do kategorie rekreačních a nepojistitelných aktivit je ale potřeba brát jen velmi orientačně a s rezervou. Každá pojišťovna si totiž nastavuje vlastní podmínky a seznam sportů průběžně mění, aktualizuje a doplňuje.

Proto je potřeba vybírat cestovní pojištění s ohledem na zimní sporty, které hodláte provozovat a jejich výčet ověřit v pojistných podmínkách vybrané pojišťovny. Při sjednávání cestovního pojištění pro rizikové sporty se připravte na vyšší sazby. Pokud ale konkrétní sport mít pojištěný nebudete a stane se vám během něj úraz, nárok na pojistné plnění z pochopitelných důvodů nemáte.

  Kalkulačka cestovního pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články