PRÁCE 🧰

Věděli jste, že kvalitní cestovní pojištění kryje i zásah horské služby?

14. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Cestovní pojištění na cesty

Chystáte se v zimě na zahraniční dovolenou do hor? Pokud se tady plánujete oddávat lyžování, turistice nebo dalším zimním radovánkám, měli byste vědět, že případný zásah horské služby vám pořádně provětrá peněženku. Jak tohle riziko minimalizovat?

Jak nastavit cestovní pojištění, aby krylo i zásah horské služby?

Výjezd horské služby za 17 000 Kč

Češi si zahraniční hory oblíbili. Málokdo však už tuší, že záchranná akce horské služby v zahraničí se může vyšplhat na desítky až stovky tisíc korun. Na rozdíl od Česka jde totiž nejméně z 80 procent o soukromé firmy či subjekty, jejichž činnost není pokryta z místního veřejného zdravotního pojištění. Pokud proto budete horskou službu v zahraničí potřebovat, připravte se, že to rozhodně nebude zadarmo.

Jen pro představu proto uvedeme, že průměrná cena výjezdu horské služby na Slovensku se pohybuje okolo 17 000 Kč. Ve Francii a Německu činí částka 10 000 Kč, ve Švýcarsku je to zhruba o dva tisíce méně. K výše uvedeným částkám je většinou potřeba připočítat i další výdaje související s amortizací strojů (např. čtyřkolka, sněžný skútr, vrtulník apod.), ale i počtem záchranářů, kteří do akce vyrazí.

Mohlo by vás zajímat: Například horská služba ČR, o.p.s. účtuje zahraničním návštěvníkům hor, kteří si nesjednali komerční cestovní pojištění, 50 eur za zásah na stanici, 200 eur za zásah mimo stanici do 3 km a do 3 záchranářů a 400 eur v ostatních případech.

Na kartičku pojištěnce rozhodně nespoléhejte

Pokud hodláte do zahraničí vyrážet pouze s „kartičkou pojištěnce“, mějte na paměti, že naprostá většina horských služeb je v zahraničí soukromými subjekty. A protože Evropský průkaz zdravotního pojištění nenahrazuje cestovní pojištění, nevztahuje se na zdravotní péči poskytovanou těmito subjekty. Pojištění pro případ zásahu horské služby tak využijete nejen na Slovensku, ale také třeba v Itálii, Švýcarsku, ve Francii nebo Německu.

Cestovní pojištění zásah horské služby v základních balíčcích nekryje

Ještě před tím, než do zahraničí vyrazíte, ověřte, zda vámi vybrané cestovní pojištění zásah horské služby kryje. Klasické cestovní pojištění v základní variantě totiž běžně zahrnuje léčebné výlohy a náklady, které s ním souvisí. Těmi se myslí zejména lékařská ošetření, převozy, hospitalizace, léky, zákroky a případné operace v zahraničí. Zásah horské služby většinou v základních balíčcích nenajdete, proto je potřeba ho připojistit samostatně, případně zvolit dražší a komplexnější balíček cestovního pojištění, v němž se již zásah horské služby nachází.

Aby s vámi pojišťovna nevyběhla

Na závěr uvedeme ještě jedno specifikum, které se této problematiky týká. Pokud si pojištění zásahu horské služby na Slovensku nebo v jiné zahraniční destinaci před odjezdem sjednáte, a opravdu se během pobytu zraníte, horská služba vás stejně sveze dolů pod svah a za takový zásah vystaví fakturu. Pokud se plánujete „vykurýrovat“ doma a lékaře nenavštívit, můžete být nepříjemně překvapení.

Samotná faktura od horské služby totiž často k vyřízení pojistné události nestačí. Proto při jakémkoli úrazu vyhledejte doktora a nechte si vystavit lékařskou zprávu. To je totiž váš doklad, který zajistí pojistné plnění bez zbytečných průtahů a komplikací. Vždy také volejte na linku pojišťovny, kde vám poradí, jak správně postupovat. Nezapomeňte si uschovat veškeré faktury a doklady, které vám pojišťovna po nahlášení pojistné události proplatí.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, Horská služba ČR, o.p.s..
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články