PRÁCE 🧰

Spolehlivá a jednoduchá auta

15. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Trh s auty je zaplaven produkty s komplikovanou technikou, složitými motory a obecně se nám zkrátka motorová vozidla víc a víc komplikují. Proto přinášíme pár tipů na jednoduchá a spolehlivá auta.

Suzuki S-Cross

Spousta zákazníků nehledá nic složitého, nechce záplavy displejů a ambientního podsvícení. Naopak potřebují auto, které po skončení záruční doby zvládne opravit i běžný vesnický autoservis a základní údržbu zmáknou sami na zahradě nebo v garáži. Zde je pár tipů.

Suzuki S-Cross

Japonská auta jsou do značné míry konzervativní a vsází na prověřenou techniku. Řidiči zaměření na nejnovější technologie tedy asi příliš spokojení nebudou, ale pakliže máte rádi jednoduchost, bude se vám S- Cross líbit. Aktuálně je k dispozici buď ve variantě s přeplňovaným motorem 1.4 BoosterJet Hybrid, případně s plně hybridním pohonem a atmosférickým spalovákem 1.5 Strong Hybrid.

Pro většinu řidičů bude naprosto dostačující první varianta, která je nabízena pouze s manuálem, za příplatek si však lze dopřát i čtyřkolku. Dostanete auto, které ničím nepřekvapí, ale nabídne dostatek prostoru ve všech směrech, takže poslouží v pohodě i rodině s většími dětmi. Plasty uvnitř působí trocho devadesátkově. Ano, jsou tvrdé, ale praktické na údržbu. Ve výbavě nechybí nic podstatného, klimatizace se nastavuje otočnými ovladači, budíky jsou klasického formátu, tedy ručičkové, nikoliv „displejové“. Volant je kulatý, nikdo tu s ničím při vývoji neměl tendence experimentovat, zkrátka Suzuki udělalo normální auto pro normální lidi.

Dacia Jogger

„Dachnu“ jsme měli na test s motorem spalujícím jak benzín, tak LPG. A popravdě jsme nenašli nic, co by nám zásadně vadilo. Pro rodinu je to v podstatě ideální auto, které umí jezdit za zhruba korunu třicet na kilometr a jednoduchá technika slibuje dlouhou životnost, ventilový rozvod je poháněn řetězem, takže o starost méně. Navíc nádrž na LPG, kterého můžete s sebou vozit až 40 litrů, má neomezenou životnost. Spolu s nádrží na benzín, která má dokonce 50 litrů, umí tohle kombo poskytnout neuvěřitelný dojezd.

Dacia Jogger

Jogger je praktický i díky vyšší světlé výšce nebo podélným nosičům na střeše, ze kterých lze během chvilky udělat nosiče příčné. Nabízí se i jako sedmimístné auto, ale zde pozor na tužší zadní tlumiče, na kterých bude vůz v zatáčkách odskakovat, pakliže obsadíte jen přední sedadla. Připlaťte si za automatickou klimatizaci a dostanete auto, kterému vůbec nic nechybí. Je absolutně jednoduché a spoustu věcí zvládnete opravit doma sami.

Škoda Fabia s motorem 1.0 MPI

Nejlevnější Škoda Fabia, kterou můžete pořídit, nestojí ani 350 tisíc korun a pod kapotou může mít agregát litrového objemu. 59 kW je porce tak akorát na kratší pojížďky, ale konstrukce motoru je velmi spolehlivá, navíc prostá přeplňování. Ano, budete ho muset točit a často podřazovat, ale pokud tohle auto na něco umře, motor to pravděpodobně nebude.

Ani zbytek vozidla neoplývá vlastně ničím, co by mohlo překvapit složitostí a komplikovaností. Běžnou údržbu i menší opravy zvládnete sami, co bude nad vaše síly, bude umět jakýkoliv neautorizovaný servis.

Zdroj info: dacia, škoda, suzuki.
Zdroj médií: Suzuki, Jakub Mokříš.

Podobné články