PRÁCE 🧰

Automat v ojetině? Proč ne! Tady jsou čtyři tipy na spolehlivé vozy

29. 7. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Automatické převodovky Auto s automatem

Při koupi vozu z druhé ruky spousta řidičů obchází ty s automatickou převodovkou velkým obloukem. Je sice pravda, že u samočinné převodovky je vyšší riziko drahé opravy, zvlášť, když není úplně jasné, jak se k ní choval předchozí majitel. I tak se dá ale vybrat pár vozů, u kterých automatická převodovka není slabým článkem, ale naopak.

Automatická převodovka

Škoda Superb II 2.0 TDI s DSG

Superba si málokdo kupuje s naftovým motorem na pojíždění po městě. To by mu moc neprospělo a ani dvouspojkový automat by z toho neměl radost. V našem nedávném testu jsme takový vůz měli a jak motor, tak převodovka byly pořád v kondici a nic nenasvědčovalo tomu, že by se blížil nějaký nákladný servis. A to měl vůz 200 tisíc na hrbu. Při výběru si ověřte, zda předchozí majitel měnil oleje v předepsaných intervalech a ideální bude připlatit si za vůz, který už výměnu spojek v převodovce absolvoval.

Škoda Superb s automatickou převodovkou

Hyundai i30 s DCT

Zde je situace trochu odlišná než u Superbu. Shánějte nejmladší generaci, rok výroby 2017 a novější. Automat funguje na stejném principu jako ten koncernový, ale obecně jsou ty korejské považovány za ještě odolnější a trvanlivější. Cenově se budete pohybovat někde kolem 250 tisíc a výše, ale Hyundai se samočinnou převodovkou lze považovat ze nerizikovou ojetinu. Pokud má tedy průhlednou historii a nebylo bourané dvakrát na totálku.

Toyota Prius

Auto, které v době své největší slávy nesmělo chybět v garáži žádné hollywoodské celebrity. Hybridní pohon se může zdát jako zbytečné slabé místo, kde mohou vznikat problémy, ale není tomu tak. Prius je schopen najíždět stovky tisíc kilometrů bez poruch. Planetová převodovka je prakticky nezničitelná a vůbec celé auto je dost robustně postavené. Pokud bude v pořádku akumulátor, budete jezdit za 3-5 litrů na sto. Nevýhody? Auto je sice nesmrtelné, ale zoufale nudné. Jakkoliv umí podvozek překvapit a auto podržet, tak řízení Priusu vás opravdu bavit nebude.

Toyota Prius je extrémně spolehlivý vůz

Škoda Fabia II 1.6 16V automat

Tohle auto se sice trochu blbě shání, na našem trhu jich moc není, ale když už seženete, tak se obvykle jedná o velice spolehlivý vůz. Bezporuchový motor a spolehlivý šestistupňový automat jsou příslibem levného provozu. Navíc Fabii opraví každý autoservis a díly nejsou drahé.

Zdroj médií: pxhere, redakce.

Podobné články