PRÁCE 🧰

Věděli jste, že pojištění vás ochrání proti úpadku cestovní kanceláře i v případě soudního sporu?

15. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Cestovní pojištění na cesty

Cestovní pojištění si primárně sjednáváme v souvislosti s rizikem výdajů za léčebné výlohy nebo pobyt v zahraničním lékařském zařízení. Potenciál tohoto produktu je ale mnohem větší. Věděli jste například, že vás cestovní pojištění podrží i v případě sporu s cestovní kanceláří?

Cestovní pojištění vás ochrání v různých situacích

Co všechno kryje kvalitní cestovní pojištění?

Cestovní pojištění kryje rizika spojená s náhlým onemocněním, úrazem, ztrátou, poškozením či odcizením zavazadel nebo způsobením škody třetí osobě v průběhu jednorázových nebo opakovaných turistických a pracovních cest do zahraničí.

Některé pojišťovny ovšem nabízejí i komplexní balíčky, ve kterých je zahrnuto například také pojištění storno poplatků, pojištění přerušení pobytu, pojištění nákladů na pořízení náhradních dokladů nebo pojištění právní ochrany ve sporu s cestovní kanceláří či přepravcem.

Když dojde na spor…

Pokud vaše dovolená s cestovní kanceláří neproběhla podle představ, byla náhle přerušena nebo skončila dříve, či proběhla v nižší, než deklarované kvalitě (např. vás z pětihvězdičkového hotelu přesunuli do hotelu nižší kategorie), je na místě pročíst obchodní podmínky konkrétní cestovky. S těmi jste souhlasili podpisem smlouvy o zájezdu.

Pokud jste si před cestou ke klasickému cestovnímu pojištění sjednali připojištění v podobě právní ochrany ve sporu s cestovní kanceláří či přepravcem, případného soudu a s ním souvisejících nákladů se nemusíte obávat. Pokud je váš nárok oprávněný, nebojte se využít sjednaného připojištění a soudní náklady nárokujte k proplacení!

Co dělat, kdy cestovka krachne?

Krachující cestovky bohužel nejsou ničím výjimečným. Zvláště za covidu dostal cestovní ruch pěkně „na frak“ a na trhu skončily i známé a zavedené značky. Co dělat, pokud jste zaplatili dovolenou a ta se z důvodu krachu cestovní kanceláře neuskuteční?

Na tomto místě je potřeba zmínit, že každá cestovní kancelář je povinna sjednat si pojištění proti úpadku, na základě kterého vzniká zákazníkovi cestovní kanceláře právo na plnění v mnoha různých případech. O své peníze tedy nepřijdete. Za cestovku se totiž zaručila pojišťovna, u níž má vybraná cestovní kancelář pojištění proti úpadku povinně sjednané. Na peníze si ale počkáte. A to klidně několik dlouhých týdnů, v krajním případě i měsíců.

Pokud s vámi cestovní kancelář odmítne komunikovat, případně se o jejím krachu dozvíte až v cílové destinaci, neprodleně kontaktujte asistenční službu pojišťovny, u níž má cestovka pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře sjednané (tento dokument obdržíte společně se smlouvou o zájezdu a dalšími informacemi). Operátor asistenční linky vám následně poradí s dalším postupem.

Náš tip: Pokud vám během dovolené organizované cestovní kanceláří, která v jejím průběhu zkrachovala, vzniknou dodatečné náklady, můžete je po cestovce, potažmo její pojišťovně, dodatečně nárokovat.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články