PRÁCE 🧰

Nedělejte při cestování do zahraničí zásadní chybu. Jinak se nedoplatíte!

19. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Cestovní pojištění na cesty

Zimní dovolená v zahraničí se vám může nepěkně prodražit. To za předpokladu, že budete potřebovat pomoc od horské služby a nesjednáte si cestovní pojištění, které bude její zásah odpovídajícím způsobem krýt. Kolik můžete za výjezd horské služby zaplatit na Slovensku nebo v jiných oblíbených destinacích?

Cestovní pojištění do zahraničí by mělo krýt i zásah horské služby

Cestovní pojištění je obvykle na zásah horské služby krátké

Vyrážet do zahraničí bez cestovního pojištění je zbytečný risk. Pokud se vám tady stane úraz, budete řešit nepříjemnou nemoc nebo někomu způsobíte škodu neopatrnou jízdou na sjezdovce, mohou se výdaje vyšplhat k astronomickým výšinám.

Proto je dobré vycestovat s kvalitním cestovním pojištěním, na kterém se ale rozhodně nevyplácí šetřit. To nejlevnější totiž kryje většinou jen léčebné výlohy a má velmi nízké limity pojistného plnění. Proto je dobré vybírat takovou pojistku, která v sobě bude kombinovat nejen úraz, nemoc a odpovědnost, ale také další připojištění.

Typicky jde o zásah horské služby, který v základních balíčcích cestovního pojištění zpravidla nenajdete. Proto je potřeba toto riziko připojistit samostatně. Připojištění byste měli volit například i ve chvíli, kdy na hory vyrážíte autem, o čemž jsme se více rozepsali v jednom z předchozích článků.

Jak je to se zahraničními horskými službami?

Zatímco u nás funguje Horská služba pod hlavičkou občanského sdružení, které bylo oficiálně založeno 25. června 1990, a její výjezdy jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, v zahraničí jde z 80 % o soukromé subjekty. To znamená, že v případě, že vyžijete jejich služby, „kartička pojištěnce“ vám nijak nepomůže. Zásahy soukromých horských služeb řeší v tomto případě komerční cestovní pojištění, které si odpovídajícím způsobem nastavíte.

Kolik stojí výjezd horské služby v zahraničí?

Tabulka orientačních cen zásahů horské služby v zahraničí
ZeměPrůměrná částka v Kč
Slovensko16 800
Francie10 000
Německo9 600
Švýcarsko8 800
Rakousko4 300
Itálie1 700
Měli byste vědět: K výše uvedeným částkám bude většinou ještě potřeba připočítat i další výdaje související s amortizací strojů (např. čtyřkolka, sněžný skútr, vrtulník apod.), ale i počtem záchranářů, kteří pro vás do akce vyrazí.

Na cestovním pojištění nešetřete

Je úplně jedno, jestli vyrážíte k našim slovenským sousedům nebo plánujete brázdit sjezdovky v Itálii. Na cestovním pojištění rozhodně nešetřete. Tím spíš, pokud se jeho cena pohybuje okolo desetikorun za osobu a za den. Ještě před tím, než podepíšete smlouvu a zaplatíte pojistné, důkladně překontrolujte, zda pojištění kryje zásah horské služby. Třeba na Slovensku, jak můžete vidět z výše uvedené tabulky, stojí výjezd téměř 17 000 Kč!

Vždy zamiřte do zdravotnického zařízení!

S pojištěním zásahu horské služby na Slovensku, ale i v dalších zahraničních destinacích, souvisí také jedno zásadní specifikum, které klienti pojišťoven často po návratu řeší. Pokud se během pobytu v zahraničí zraníte a horská služba vás sveze dolů pod svah a za takový zásah vystaví fakturu, rozhodně zamiřte do zdravotnického zařízení, které vám doporučí pracovník asistenční linky vaší pojišťovny.

Pokud byste se totiž chtěli „vykurýrovat“ doma a lékaře nenavštívit, pojišťovna vám s největší pravděpodobností fakturu od horské služby neuhradí. Proto při jakémkoli (byť i sebemenším) úrazu vyhledejte doktora a nechte si vystavit lékařskou zprávu. To je totiž váš doklad, který zajistí pojistné plnění bez zbytečných průtahů a komplikací.

  Kalkulačka cestovního pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články