PRÁCE 🧰

Nejlevnější cestovní pojištění na hory s nízkými limity se vám nemusí vyplatit. Proč?

21. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Cestovní pojištění na cesty

Podle nejnovějších statistik a průzkumů se na hory letos chystá mnohem více Čechů než vloni. Řada z nich navíc plánuje vyrazit do zahraničí. Je to i váš případ? Poradíme, jak si sjednat cestovní pojištění, které vás uchrání nečekaných výdajů. Ty mohou být zvlášť na horách opravdu vysoké.

Jak vysoké by měly být pojistné limity u cestovního pojištění na hory?

Den v nemocnici za 20 000 Kč

Plánujete vyrazit na zahraniční dovolenou bez cestovního pojištění? Zbytečně riskujete vysoké výdaje, které souvisí s ošetřením, hospitalizací nebo výjezdem záchranné služby. Ta je (na rozdíl od Česka) ve většině států soukromým subjektem, na jehož zásahy se klasické pojištění (tzv. kartička pojištěnce) nevztahuje. Jak se pohybují ceny za zásah tohoto subjektu, jsme pro vás sepsali do jednoho z dřívějších článků.

Pokud bychom se potom podívali na konkrétní případy úrazů nebo hospitalizace, pak zjistíme, že například den ve francouzské, italské nebo rakouské nemocnici vás může vyjít na 15 až 20 tisíc korun. Transport z Alp helikoptérou se pohybuje v rozmezí 30 až 130 tisíc (záleží na délce letu). Převoz, čili repatriace zpět do ČR vás potom může vyjít na 20 až 40 tisíc korun. Pokud pro tyto případy nemáte sjednané cestovní pojištění na hory, případně si vyberete pojistku s nízkými limity, budete muset tyto nemalé částky uhradit z vlastní kapsy.

Proč se nevyplatí vybírat to nejlevnější pojištění na hory?

Cestovko dneska sjednáte prakticky kdykoliv a odkudkoliv. Už dávno neplatí, že byste museli na pobočku vybrané pojišťovny. Vhodný produkt si jednoduše najdete na jejím webu, případně pomocí nejrůznějších kalkulaček a srovnávačů, které za vás dostupné nabídky najdou a seřadí podle ceny nebo jiných parametrů.

Na tomto místě nicméně musíme dodat, že vybírat to nejlevnější cestovní pojištění na hory s sebou může nést mnoho rizik. Tím největším je nepochybně nedostatečný rozsah pojistné ochrany (tzn. krytá rizika) a také nízké limity pojistného plnění u léčebných výloh. Ideální je pojištění s neomezeným limitem. Minimální limit by nicméně měl činit alespoň dva miliony korun.

Cestovní pojištění na hory si snadno přizpůsobíte

Kromě limitů a rozsahu pojistné ochrany by vás u vybraného produktu měly zajímat i další parametry. Pokud například na zahraniční dovolenou vyrážíte autem, nezapomeňte si k pojistce sjednat také vhodná připojištění pro případy nečekaných komplikací na cestě (např. vybitá autobaterie apod.) a rozšířenou asistenci.

Doporučené (a například v Itálii povinné) je i pojištění zodpovědnosti, které se vám bude hodit také na tuzemských horách. Od věci není ani prozkoumat nabídku pojištění ztráty, odcizení nebo poškození sportovního vybavení (zavazadel). Pokud se plánujete na horách oddávat zimním sportům, překontrolujte, zda vybraná pojistka kryje i je, případně konkrétní aktivity připojistěte zvlášť.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články