PRÁCE 🧰

Zásah Horské služby a cestovní pojištění: Kdo by si ho měl sjednat v Česku?

16. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Horská služba v Česku funguje pod hlavičkou občanského sdružení, které bylo oficiálně založeno 25. června 1990. O záchranu zbloudilých i zraněných turistů se starají nejen profesionálové, ale také nadšení dobrovolníci. Pro koho jsou jednotlivé úkony zpoplatněné?

Jak je to se zásahem Horské služby v Česku a kdo si za něj zaplatí?

Horská služba v Česku je „tak trochu“ unikátem

Na rozdíl od zahraničí, kde horské služby fungují jako soukromé subjekty, jsou zásahy tuzemské Horské služby hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Občané ČR, kteří tedy vlastní „kartičku pojištěnce“, jsou přímé úhrady zproštěni.

Cizinci, kteří se sice mohou prokázat Evropským průkazem zdravotního pojištění, ale neplatí si komerční cestovní pojištění, ale nárok na hrazenou péči nemají. Evropský průkaz zdravotního pojištění totiž nenahrazuje cestovní pojištění.

Horská služba ČR, o.p.s. není poskytovatelem zdravotních služeb, z čehož vyplývá, že na zásahy Horské služby se nevztahují žádné mezinárodní úmluvy o poskytování bezplatné zdravotní péče.

Jak tedy vypadá aktuální ceník Horské služby v Česku pro cizince bez cestovního pojištění?

  1. Zásah HS na stanici Horské služby = 50 eur
  2. Zásah HS mimo stanici Horské služby do 3 km z/do místa zásahu a do 3 záchranářů = 200 eur
  3. Zásah HS mimo stanici Horské služby nad 3 km z/do místa zásahu nebo se zásahu zúčastní od 4 do 10 záchranářů = 400 eur
  4. Při nasazení více než 10 záchranářů se připočte k základní sazbě 10 eur za osobu a za každou započatou hodinu zásahu včetně nutných transportů
Měli byste vědět: Základní balíček cestovního pojištění většinou zásah horské služby nekryje. Proto je potřeba toto riziko připojistit zvlášť a základní pojistnou ochranu tak odpovídajícím způsobem rozšířit o úrazy, ale třeba i pátrací akce, převozy, apod.

Pozor na zásah horské služby v zahraničí

Pokud v zimě plánujete zahraniční dovolenou na horách, dbejte na to, ať odjíždíte s cestovním pojištěním, které bude krýt právě zásah horské služby. Málokdo totiž před odjezdem tuší, že horské služby v zahraničí bývají soukromé a záchranná akce se tady proto může vyšplhat na desítky až stovky tisíc korun.

Na rozdíl od Česka jde totiž nejméně z 80 procent o soukromé firmy či subjekty, jejichž činnost není pokryta z místního veřejného zdravotního pojištění. Pokud proto budete horskou službu v zahraničí potřebovat, připravte se, že to rozhodně nebude zadarmo. Proto na cestovním pojištění nešetřete a volte to s vyššími limity pojistného plnění.

Kolik stojí zásah horské služby v zahraničí?

Průměrná cena výjezdu horské služby u našich slovenských sousedů se pohybuje okolo 17 000 Kč. Ve Francii a Německu činí částka cca 10 000 Kč, ve Švýcarsku je to zhruba o dva tisíce méně. Pamatujte ovšem, že k výše uvedeným částkám bude většinou ještě potřeba připočítat i další výdaje související s amortizací strojů (např. čtyřkolka, sněžný skútr, vrtulník apod.), ale i počtem záchranářů, kteří pro vás do akce vyrazí.

  Vybrat kvalitní cestovní pojištění

Zdroj info: Horská služba ČR, o.p.s..
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články