PRÁCE 🧰

Asistenční služby na horách pomůžou s vyproštěním vozidla, repatriací i tlumočením

3. 2. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Asistenční služby jsou vždy alespoň v základní variantě součástí každé pojistky. Nejčastěji na ně narážíme u povinného ručení a havarijního pojištění, setkat se s nimi ale můžeme také u cestovního pojištění. Pokud vyrážíte do hor a „cestovko“ si plánujete sjednat, ověřte, co všechno zvolená asistence zahrnuje.

Asistenční služby pojišťovny se vám budou hodit nejen na horách

Asistenční služba v základních balíčcích

Každá pojišťovna využívá k zajištění péče o své klienty asistenční služby s mezinárodní působností, které prostřednictvím svých dceřiných nebo smluvních partnerů zajišťují podporu v nouzi po celém světě. Rozsah těchto asistenčních služeb se ale liší dle produktu, který jste si sjednali.

V základních balíčcích je samozřejmě zahrnuta nepřetržitá telefonická asistence s česky mluvícím operátorem, který vám v případě komplikací na cestách poradí, jak dále postupovat. Pracovník asistenční služby vám také pomůže vyhledat nejvhodnější zdravotnické zařízení, kde vás ošetří, případně poskytne další cenné rady.

Tím ale většinou výčet základní asistence končí. Pokud tedy cestujete na zimní dovolenou, vyplatí se vybírat takové balíčky pojištění, které budou nabízet rozšířenou asistenci. Ta vás totiž podrží v mnoha rozmanitých případech.

Asistenční služba umí řešit třeba i vyproštění zapadlého auta

Vyrážíte-li na zimní dovolenou vlastním autem, nezapomeňte pojistit také jej. A to v rámci připojištění ke klasickému cestovnímu pojištění nebo v podobě krátkodobého havarijního pojištění, které si můžete sjednat pouze na dobu dovolené. Součástí této pojistky by měla být vždy rozšířená asistence, která vám pomůže třeba s nastartováním vybité baterie, nefunkčním startérem, či vyproštěním vozidla, které zapadne ve vysokém sněhu. Pracovník asistenční linky k vám vyšle pomoc během několika mála minut. V tomto případě ale vždy dbejte na vysoké limity pojistného plnění.

Odtah vozidla ze zahraničí řeší rozšířená asistence

Nehoda není náhoda, a pokud vás v zahraniční potká, může se stát, že bude potřeba auto odtáhnout do nejbližšího autoservisu. Pokud se zde ukáže, že závada není opravitelná, pak budete muset vůz přepravit zpátky do Česka. A to vás může bez rozšířené asistenční služby vyjít na několik desítek tisíc korun. Proto při výběru vhodného pojištění žádejte takové, které v rámci asistenčních služeb zahrnuje nejen vyproštění zapadlého auta, ale také odtah vozidla ze zahraničí zpátky do Česka. I tady se samozřejmě vyplatí překontrolovat limity.

Tlumočnické služby a konzultace českého lékaře

Během zimní dovolené ale nemusíte řešit pouze problémy s autem. Pokud se vám stane úraz nebo vás skolí nepříjemná nemoc, která bude vyžadovat návštěvu nemocničního zařízení nebo hospitalizaci, může být problémem jazyková bariéra. I v tomto případě vám bude nápomocná pojišťovna, která zajistí tlumočníka, nebo dokonce českého lékaře, která bude s tím zahraničním konzultovat váš zdravotní stav. I tyto služby jsou většinou součástí rozšířené asistence.

  Krátkodobé havarijní pojištění na hory

Repatriace zpátky do Česka

Repatriací v oblasti pojišťovnictví rozumíme nejen situaci, kdy je potřeba převézt zpět do České republiky vůz, ale také nemocnou nebo zraněnou osobu (v krajním případě její ostatky). Protože jde o nákladnou položku, kterou většinou základní balíčky pojištění nekryjí, je potřeba na toto myslet při výběru vhodného produktu. Repatriace se totiž většinou provádí letecky a její cena se může vyšplhat na stovky tisíc, až miliony korun!

Dbejte na dostatečně vysoké pojistné limity

Při výběru vhodného produktu dbejte nejen na krytá rizika a rozsah asistenčních služeb, ale také dostatečně vysoké pojistné limity. Pojistným limitem rozumíme maximální částku, kterou vám může pojišťovna v případě pojistné události vyplatit. Vše nad ujednaný limit potom musíte uhradit z vlastní kapsy. Proto pojistku nevybírejte pouze na základě ceny, ale věnujte pozornost i dalším parametrům, které vám mohou během dovolené zachránit krk i peněženku.

  Kalkulačka cestovního pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články