PRÁCE 🧰

Dovolená na horách se může proměnit ve zlý sen, pokud nepřekontrolujete následující

12. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Chystáte se během zimních měsíců strávit víkend nebo pár (tý)dnů na horách? Abyste svého plánu nelitovali, máme pro vás čtyři věci, které se vyplatí před cestou ohlídat a překontrolovat.

Vyrážíte autem na hory? Poradíme, na co byste si měli dát pozor

Zjistěte si maximum o cílové destinaci

Na internetu jsme téměř neustále, proto je dobré využívat ho i k praktickým věcem, nikoliv jenom k zábavě. Ať už míříte autem na hory v tuzemsku, nebo zahraničí, zjistěte si maximum o cílové destinaci a pravidlech, která v ní platí. Na mysli máme nejen dopravní předpisy a povinnost užít zimní výbavu, ale i další důležité informace. Věděli jste například, že z tuzemských sjezdovek můžete být vykázáni, pokud požijete větší množství alkoholu a budete ohrožovat sebe nebo ostatní lyžaře? A že na italské sjezdovky nesmíte bez pojištění odpovědnosti? Tyhle všechny detaily je vhodné před cestou ověřit.

Připravte auto na dovolenou na horách

Překontrolujte nejenom povinnou zimní výbavu, ale také to, v jaké kondici je vaše auto nyní. Prověřte stav veškerých provozních kapalin, autobaterie a překontrolujte i doklady k autu (zejména technický průkaz, zelenou kartu apod.). Pokud vlastníte dieselový vůz, natankujte před cestou nejlépe zimní naftu a vždy mějte dostatečně plnou nádrž. Pamatujte, že pokud uvíznete v zácpě nebo vás zastihne problém, naftu budete potřebovat i k topení. V autě byste měli mít vždy teplé zimní rukavice, škrabku, lopatu na sníh a pro jistotu i startovací kabely. Hodit se vám bude silikonový olej nebo rozmrazovací sprej na zamrzlé zámky.

Pojistěte sebe i auto

Ještě před tím, než na dovolenou na horách vyrazíte, sjednejte si odpovídající cestovní pojištění nejen pro sebe, ale také pro auto. Zvolit můžete klasické cestovní pojištění, ke kterému si sjednáte připojištění na hory. Auto můžete pojistit také havarijně, a to jen na dobu, kterou budete na horách trávit. U cestovního pojištění pojistěte veškerá rizika, která vás mohou na horách potkat, a na pojistných limitech rozhodně nešetřete. V ideálním případě volte varianty s neomezeným plněním. U pojištění auta na hory se potom zaměřte nejen na krytá rizika, ale i rozsah asistenčních služeb, kterým jsme se věnovali v jednom z předchozích článků.

  Vybrat nejvýhodnější havarijní pojištění

Vybavení převážejte bezpečně

Pozornost věnujte i lyžím, snowboardům nebo dalšímu sportovnímu vybavení, které budete během výletu na hory potřebovat. Pořiďte si kvalitní střešní box nebo nosič a pamatujte, že veškerá výbava by měla být uložena tak, aby neohrožovala žádného z cestujících. Pokud jste si k cestovnímu pojištění sjednali i připojištění zavazadel, mějte na paměti, že pojišťovna bude v případě pojistné události zkoumat, zda byly odcizené nebo poškozené věci správně uloženy a odpovídajícím způsobem zabezpečeny. V případě nedokonalého zabezpečení může pojistné plnění krátit, nebo ho dokonce úplně odmítnout.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články