PRÁCE 🧰

Startování auta přes kabely a nejčastější chyby, kterým byste se měli vyvarovat

2. 2. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Pomocníci startu Nastartování auta Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Startování auta v zimě

Mrazivé počasí, kapota pod sněhem, auto odstavené delší dobu a zanedbaný akumulátor. Kombinace výše uvedeného pravděpodobně povede k tomu, že budete muset poprosit souseda o pomoc při startování. Jak „nevypálit“ svůj i sousedův vůz při nastartování auta přes kabely?

Při startování auta přes kabely se vyhněte následujícím chybám

Nepoužívejte nekvalitní kabely

Nabídka kabelů, které pomůžou při startování auta, je poměrně bohatá. Jejich cena, ale hlavně kvalita se ovšem liší. Obecně platí, že pořádné startovací kabely by měly mít dostatečnou tloušťku drátů (min. průřez 16 mm2, u dieselů klidně 25 mm2). Tento údaj by měl být u seriózních produktů uveden na obalu. O kvalitě vás může informovat i cena. Nejlevnější startovací kabely koupíte za pár stovek, ty kvalitnější pak stojí i přes tisícovku.

Měli byste vědět: Při výběru věnujte pozornost také délce kabelů. Ty levné budou jen tak tak stačit pro propojení s jiným autem, které tak bude muset přijet opravdu blízko. Vždy proto vybírejte raději kabely delší.

Vypněte motor i zapalování

Mezi nejčastější chyby, které často končí „spálením“ vašeho i sousedova auta, patří pokus nastartovat auto s běžícím motorem. Riskantní je také zkoušet připojit kabely se zapnutým zapalováním. Chybou je i dobíjení vozu s autobaterií s nižší kapacitou. Vše z výše uvedeného může způsobit zkrat.

Vyhlédněte si kompatibilní auto

Ve chvíli nejvyšší nouze budete pravděpodobně vděční za jakoukoliv pomoc. V ideálním případě ale vyhlížejte alespoň rámcově kompatibilní vůz. Ideální tedy je, pokud se startováním vypomůže vozidlo s motorem o podobném objemu a výkonu. Pokud auto nouzově startujete na silnici, nezapomeňte samozřejmě nejprve dané místo bezpečně označit trojúhelníkem a kolem auta se pohybujte v reflexních vestách.

Propojujte pouze kladné póly

Při startování auta přes kabely dělá spousta řidičů z nevědomosti velkou chybu. Propojí totiž nejen kladné póly obou baterií, ale také jejich záporné póly. Tady je potřeba zmínit, že svorka záporného pólu u auta s vybitou baterií se nezapojuje na baterii, ale je potřeba ji ukostřit.

Vhodné místo pro tuto svorku najdete v návodu k obsluze k danému autu. Tak či tak se nesmí jednat o lakovanou část motorového prostoru. Pokud byste se svorkou dotkli záporného pólu vybité baterie, s velkou pravděpodobností dojde k jiskření a vypouštění výparů. Úplně v mezní situaci může akumulátor dokonce explodovat!

Měli byste vědět: Během dobíjení se pak rozhodně neochomýtejte kolem auta se zapálenou cigaretou, neboť může docházet k uvolňování vodíku, a tedy tvorbě třaskavé směsi.

Zdroj info: Autosalon, United Assistance.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články