PRÁCE 🧰

Powerbanka na startování auta

6. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Pomocníci startu Startovací zdroje Auto-moto baterie a nabíjení

Kdysi, když přišly do módy telefony s dotykovými displeji, které vydržely na jedno nabití zhruba tak den, rozmohly se i powerbanky. Dnes už máme i powerbanky na startování aut, které jaksi mimochodem umějí i dobíjet elektroniku.

Startovací zdroj s powerbankou

Jak může powerbanka nastartovat auto?

Možná se podivujete nad tím, jak může zařízení, kterému trvá dobít mobilní telefon třeba hodinu a půl, nastartovat auto. Je to velmi logická úvaha, protože start auta je velmi náročný. U zahřátého a dobře zajetého motoru o malém objemu je třeba proud 100-150 A. U studeného zážehového agregátu se bavíme o 250-300 A, vznětový potřebuje 300-400 A. Promrzlý motor za zimního chladného rána potřebuje i přes 500 A pro překonání všech odporů. Je tedy s podivem, že většina powerbank, které to deklarují, na start auta skutečně stačí.

Řešením jsou Li-Pol baterie

Tajemství je v lithiových akumulátorech. Klasické NiMH totiž limituje jejich nižší schopnost dávat vysoké proudy. Zkrátka nejsou schopné poskytnout v jednom okamžiku tolik energie. Nicméně lithiové, tedy Li-Pol, to umí několikanásobně lépe. Startovací powerbanka na auto tak bude s 99% pravděpodobností ve svých útrobách ukrývat právě lithiovky. Lepším akumulátorům samozřejmě odpovídá i cena, která není malá a výrobce ji samozřejmě musí někam promítnout.

Startovací zdroj s powerbankou

Startování samozřejmě neprobíhá pomocí napojení nějaké redukce na startovací kabely do USB portu powerbanky. Obvykle je vedle obligátních starších „hranatých“ USB a USB-C konektorů ještě jeden speciální, do kterého se zapojí malé startovací kabely se svorkami. Ty se připojí na autobaterii a v závislosti na powerbance je pak nutné ji buď zapnout, nebo můžete jít startovat rovnou. Nastartování motoru samozřejmě odebere velkou část energie, takže je dobré pak powerbanku znovu dobít.

Ty nejlevnější jsou trochu riziko

Pokud jste si jisti, že byste powerbanku na nastartování auta využili, určitě doporučujeme nevybírat mezi těmi nejlevnějšími. Autor článků může z vlastní zkušenosti potvrdit, že špatně přiletovaný spoj může mít za následek celkovou destrukci zařízení. Je tedy lepší vsadit na nějaký značkovější výrobek s kladným hodnocením. Výrobci často udávají schopnosti powerbanky trochu zvláštně – v litrových objemech motorů, které údajně zařízení zvládne nastartovat. Na to bychom úplně nespoléhali, ačkoliv tvrzení, že „nastartuje diesel nad 6 litrů“ zní docela impozantně. Daleko lepší ale bude, orientovat se podle kapacity (udávané v mAh) a startovacího proudu (udávaného v A).

Nenechte ji zmrznout

Nejhorší, co může nastat, je situace, kdy máte powerbanku na startování auta, ale ta je vybitá. To už je pak skoro jedno, jestli dáte nabíjet autobaterii, nebo powerbanku, časově možná vychází lépe ta autobaterie. Proto, pokud na takové zařízení spoléháte, noste ho vždy nabité. A rozhodně ho nenechávejte v autě. V létě trpí vysokými teplotami, které umí trvale poškodit akumulátory, v zimě zase s mrazy klesne rychlost elektrochemické reakce v bateriích probíhající. Napůl nabitá powerbanka může sice dobít telefon, ale na start zmrzlého motoru už stačit nemusí.

Zdroj info: Honoris.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články