PRÁCE 🧰

Jak nastartovat auto po dlouhé době

7. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Pomocníci startu Nastartování auta Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Startování auta v zimě

Po delší odstávce se může majitel auta při pokusu o odjezd setkat s nemilým překvapením - baterie může být vybitá, případně dokonce napůl mrtvá. Jak tomu zabránit a jak nastartovat vůz třeba po měsíci?

Startování auta po dlouhé době

Opatření před odstavením auta

Jestliže víte, že delší dobu nebudete vůz využívat, je dobré učinit opatření, aby to neodskákal právě akumulátor. Ten se totiž pomalu vybíjí, jak neustále probíhající elektrochemickou reakcí, tak i jen tím, že musí v autě živit třeba alarm a další systémy. Vypnutý vůz sice spotřebuje elektřiny "nula nula prd", ale i to se v čase nasčítá. A jakmile poklesne napětí autobaterie pod 12,5 voltu, začíná degenerativní proces, jehož následky jsou nevratné.

U starších aut a vozů, kde to výrobce povoluje (mrkněte se do návodu), se obvykle doporučuje při více jak dvoutýdenní odstávce vyndat baterii a uskladnit ji někde v chladu (pozor, ne v mrazu!). Dnes, kdy chytré nabíječky, které umí akumulátor udržovat dlouhodobě nabitý, stojí i pod tisíc korun, je možná rozumnější jednu takovou pořídit a před delším odstavením ji na baterii připojit. O víc se starat nemusíte, až budete chtít odjet, jednoduše nabíječku odpojíte a máte záruku, že akumulátor bude plně nabitý.

Jak na startování auta po odstávce

V případě, že jste na výše uvedené zapomněli nebo opatření z jakéhokoliv důvodu nebylo možné učinit, nezbývá, než se spolehnout na to, že v baterii zbyl dostatek energie alespoň na start. Kolem toho mimochodem koluje několik mýtů, jako třeba rozsvícení světel před prvním pokusem, aby se v baterii rozběhla elektrochemická reakce. U současných akumulátorů to nemá moc smysl, je lepší hned startovat, tím se reakce rovněž akceleruje. A absolutní nonsense je to u auta s naftovým motorem, kde to zajistí žhavení. To mimochodem třeba v zimě obvykle probíhá už při otevření dveří řidiče.

Když se první pokus o nastartování nevydaří, neházejte flintu do žita, dejte baterii deset vteřin na "nádech" a pokus opakujte. Rozhodně ale netrapte startér moc dlouho (do pěti sekund), protože při dlouhém startování dochází k mechanickým změnám na elektrodách - ty se jednoduše začnou kroutit. Následkem může v extrémním případě být i totálně zničená, doslova vyzkratovaná baterie. Pokud se start nepodaří ani napotřetí, dejte tomu ještě jeden pokus a pak baterii raději připojte na nabíječku a dobijte ji.

Zdroj info: Autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články