PRÁCE 🧰

Jak nastartovat auto s vybitou baterií

2. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Pomocníci startu Nastartování auta Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Startování auta v zimě

Poradíme vám, jak nastartovat auto s vybitou baterií a jak ji před dalším vybitím ochránit.

Jak nastartovat auto bez nabité baterie

Rozjet se s autem, které má vybitou autobaterii může být nepříjemná ranní zkušenost. Existuje však hned několik variant, jak nastartovat auto bez nabité baterie.

Jak poznat vybitou baterii v autě

Vybitou baterii v autě je možné poznat podle toho, že když otočíte klíčkem, místo nastartování dojde pouze k nepříjemnému cvakání – relé startéru, nebo k problikávání palubního štítu. Dále jde vybitou autobaterii poznat voltmetrem. Pokud se na voltmetru ukáže hodnota menší než 12 V, akumulátor není schopný otočit motorem a nemá skoro žádný startovací výkon.

Vybitá baterie u auta – jak nastartovat

Nejjednodušším způsobem, jak s autem co nejrychleji odjet, je nastartování pomocí startovacích kabelů. Při hledání vhodného dárcovského auta se doporučuje pro úspěšný energetický přenos vůz s minimálně podobným výkonem a objemem.

Postup startování auta přes kabely

  • Připojte červený startovací kabel ke kladnému pólu (označován symbolem +) vybité baterie.
  • Druhý konec červeného kabelu (+) připojte ke kladnému pólu dárcovské (nabité) baterie.
  • Druhý kabel (černý) připojte k zápornému pólu (označován symbolem -) dárcovské (nabité) baterie.
  • POZOR! Záporný (-) kabel se nepřipojuje na baterii vybitého automobilu, ale přímo na kostru motoru – co nejdál od baterie.
  • Nastartujte dárcovské auto a poté také vybitý vůz.
  • V ideálních podmínkách necháte obě auta pár minut běžet.
  • V opačném pořadí (černý z kostry - černý ze záporného pólu dárcovského auta - červený z dárcovského auta - červený z vybitého auta) odpojte kabely.
  • Vybitý vůz nevypínejte – ujeďte pár kilometrů, aby se akumulátor dostatečně dobil. Pro úplné dobití je potřeba ujet cca 80-100 km.

Roztlačení vozidla

Automobil s vybitou baterií můžete nastartovat také roztlačením. Mnoho odborníků tento postup nedoporučuje, a to kvůli přeskočení rozvodového řemene (v případě, že auto nemá řetězový rozvoďák). Po konzultaci se zkušeným automechanikem se však tento problém stává velice ojediněle a pokud se rozhodnete auto roztlačovat, snažte se o to, aby „co nejméně škublo“.

Až auto dosáhne optimální rychlosti (asi 10-15 km/h), zařaďte dvojku nebo trojku, startujte a pomalu pouštějte spojku. Kromě přeskočení rozvodů je dalším strašákem poškození katalyzátoru, který pohltí nespálený benzín. U roztlačování se to může stát až po delší době. Při prvním nebo druhém pokusu je riziko poškození opravdu nízké.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články