PRÁCE 🧰

Co dělat, když nejde nastartovat auto? Poradíme vám!

15. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Pomocníci startu Nastartování auta Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Startování auta v zimě

Většinu motoristů to někdy potká – prostě nejde nastartovat auto. Teď co s tím, že? A kolik to bude stát? Přesnou příčinu vám neřekneme, ale můžeme vás zkusit navést a poskytnout pár tipů, díky kterým nakonec snad přeci jenom odjedete.

Co dělat, když nejde nastartovat auto

Auto je „mrtvé“

Pokud přijdete k auta a ani se neotevře na dálku klíčkem, je tím nepravděpodobnějším scénářem vybitá autobaterie. Horší variantou je závada v elektronice, případně odpálená (ale klidně i třeba odcizená) řídící jednotka. Důležité je dostat se dovnitř vozu – každé dálkové ovládání zamykání/odemykání má v sobě klíček. Buď pod krytkou, nebo „vystřelovací“. Každé dveře řidiče zase mají mechanický zámek, opět u moderních aut obvykle pod krytkou. Jakmile budete uvnitř, odjistěte přední (v malém procentu případů zadní) víko motorového prostoru. Pakliže máte multimetr, můžete zkusit změřit napětí autobaterie. Tu buď dobijte, nebo nemáte-li nabíječku, zkuste nastartovat přes kabely. Totálně mrtvé auto je pravděpodobně dílem zapomenutých rozsvícených světel, lampičky v interiéru nebo nějakého jiného spotřebiče.

Auto nejde nastartovat, jen cvaká

Pro diagnostiku o něco lepší varianta – s velkou pravděpodobností je vybitá autobaterie, která jen cvaká relátkem startéru. Ten však nemá dostatek energie k tomu, aby byl schopen se otáčet. Zkuste nastartovat přes kabely, nebo akumulátor dobít. U delší dobu odstaveného auta se baterie vybila pravděpodobně samovybíjením, může se to stát u slabších autobaterií i s příchodem prvních mrazíků.

Co dělat, když nejde nastartovat auto

Startér točí pomalu a líně, motor nechytá

Buď je akumulátor vybitý a bude stačit ho dobít, případně nastartovat přes kabely, nebo je na konci životnosti a dobití pomůže jen dočasně. Rychlou první pomocí může být ohřátí autobaterie – prostě ji vyndejte a dejte na chvíli do tepla, nebo ji dobře zabalte do igelitu a šup s ní na půl hodiny do vany s vlažnou (nikoliv horkou!) vodou. Teplo zrychlí elektrochemickou reakci uvnitř probíhající a pomůže akumulátoru k většímu startovacímu proudu, když ho poté dáte zpět do auta.

Benzinový motor většinou i s línějším otáčením startéru nakonec chytne. Pak stačí auto projet na delší trase, kde bude mít baterie dost času se dobít. Dejte tomu tak 50 - 100 kilometrů, to by mělo stačit.

Startér točí normálně, motor nechytá

Asi nejobtížnější situace, kdy se vše zdá být v pořádku, přesto vůz motor nechce naskočit. U benzinových agregátů je to o něco snadnější a obecně se to u nich stává méně často. Dojde-li na to, může být problém v dodávce paliva, tedy od ucpaného filtru, vadného čerpadla, až po vstřikovače. Bližší diagnostika je spíš na servis. Pokud auto ani po chvíli startování nechytne, zkuste to za chvíli. Jen málokdy se to ale stane z ničeho nic, obvykle se starty postupně prodlužují, až jednoho dne motor nenaskočí vůbec.

Nejde nastartovat auto – diesel

Tady je variant ještě více. Často jsou na vině vstřikovače, které bývají u naftových aut citlivější (nechvalně tím proslul třeba Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI), za problémem ale mohou být i krystalky, které se vytvoří v mrazech v letní naftě a ucpou filtr – takové auto může i nastartovat a po pár vteřinách motor zase přestane jít. Zde pomůže jen přesun auta do teplejšího prostředí, eventuálně můžete počkat, až se trochu oteplí. Následně co nejdříve dotankujte plnou nádrž zimní naftou.

A v neposlední řadě jsou tu žhavící svíčky, bez kterých to v zimě holt startuje dost špatně. Není-li vytvořena dostatečně vysoká teplota pro vznícení palivové směsi, nemůže motor nastartovat. Zajištění dostatečné teploty je práce právě pro žhavící svíčky. S trochou šikovnosti je zvládnete vyměnit i na parkovišti, nicméně se nejedná o sortiment, který by byl všude k dostání, takže je pravděpodobně budete muset objednat.

Zdroj info: wikihow, fiix, repairsmith.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články