PRÁCE 🧰

Nechcete zbytečně přeplácet? Sjednejte si krátkodobé havarijní pojištění na zimu

26. 10. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Základní info k havarijnímu pojištění

Havarijní pojištění si u nás platí jen hrstka řidičů. Důvod je prostý – řada řidičů bere tento typ pojistky jako zbytečný a předražený luxus. Pokud máte podobný názor, zvažte uzavření havarijního pojištění alespoň ve chvíli, kdy vyrážíte autem na zimní dovolenou.

Sjednejte si na zimu krátkodobé havarijní pojištění

Co se hradí z havarijního pojištění?

Havarijní pojištění kryje v případě zavinění nehody škody na vašem vlastním vozidle a chrání vaši peněženku rovněž před dalšími riziky, která jsou zahrnuta v pojistné smlouvě. Typicky jde o vandalismus, odcizení, či poškození zvířetem. Havarijní pojistka vám ale vytrhne trn z paty i v případě nenadálé nehody během cesty na dovolenou nebo v případě repatriace vozidla, či osob, které v něm převážíte.

Náš tip: Vždy se vyplatí důkladně prozkoumat, co všechno vybraná pojistka zahrnuje. Při cestách autem do zahraničí je vhodné sjednat si také rozšířené asistenční služby s dostatečnými limity.

Nechcete zbytečně přeplácet? Sjednejte si krátkodobou pojistku

Je pravda, že havarijní pojištění nepatří mezi nejlevnější pojistky. I z toho důvodu si jej řada řidičů nesjednává. Pokud ale plánujete zahraniční dovolenou na horách, o havarijní pojistce se vyplatí zapřemýšlet. Pokud nechcete zbytečně přeplácet, sjednat si můžete jen krátkodobé havarijní pojištění na nezbytnou dobu. Jeho cena se pohybuje v řádech několika stokorun.

Kdy se vyplatí havarijní pojištění?

Klasické havarijní pojištění se vyplácí zejména u novějších aut, jejichž stáří nepřesáhlo zpravidla šest let. Spousta pojišťoven nicméně dnes již umí nabídnout cenově výhodné pojistky také pro starší auta. U produktu je také důležité správně nastavit spoluúčast – čili částku nebo procento, které budete muset v případě pojistné události uhradit z vlastní kapsy. Této problematice jsme se více věnovali v jednom z předchozích článků.

Havarijní pojištění na dovolenou správně nastavte

Havarijní pojištění v jeho krátkodobé variantě můžete sjednat před dovolenou jako samostatný produkt, případně tento typ pojistky uzavřít v rámci připojištění ke klasickému cestovnímu pojištění, případně povinnému ručení. Kvalitní havarijní pojištění vozidel by mělo zahrnovat nejen řešení poruch a nehod, ale také případné odcizení zavazadel (typicky lyže, snowboardy apod.) a také rozšířené asistenční služby, o kterých jsme se zmínili v tomto článku.

Jak krátkodobé havarijní pojištění sjednat a na jak dlouho?

Krátkodobé havarijní pojištění, stejně jako kteroukoliv jinou pojistku, můžete sjednat online přímo u vybrané pojišťovny nebo prostřednictvím nejrůznějších srovnávačů a online kalkulaček. Při výběru dbejte nejen na rozsah pojistné ochrany, ale také na krytá rizika a výluky, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Krátkodobé havarijní pojištění si navíc můžete sjednat pouze na dobu vaší dovolené a tím oproti celoroční variantě výrazně ušetřit.

  Nejvýhodnější krátkodobé havarijní pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články