PRÁCE 🧰

Krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou ochrání vás i vaši peněženku

27. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Výběr havarijního pojištění

Vyrážíte do zahraničí autem? Pak pro jistotu počítejte s riziky, která vás na cestách mohou potkat. Před nepříznivými finančními dopady nehody nebo poruchy v zahraničí vás ochrání krátkodobé havarijní pojištění. Co všechno kryje?

Před čím vás na cestách ochrání krátkodobé havarijní pojištění?

Neplaťte víc, než musíte

Havarijní pojištění kryje škody na vašem autě, které vzniknou v důsledku autonehody, ale i dalších situací, kam patří například vandalismus, živelné pohromy, okus zvířetem nebo třeba odcizení. Protože jde ale o poměrně drahý produkt, spousta řidičů si ho neplatí a případné opravy hradí z vlastní kapsy.

Pokud se ovšem vydáváte do zahraničí, měli byste vědět, že cena opravy nebo odtahu vozidla je mnohem vyšší než u nás. Dovolená se vám tak může nepříjemně prodražit. Proto má smysl zvážit sjednání havarijního pojištění nebo připojištění k povinnému ručení, případně k cestovnímu pojištění.

Pokud si nechcete pojistku platit celoročně, můžete si sjednat pouze krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou. Nejkratší doba, na kterou si můžete toto pojištění sjednat, činí obvykle 14 dní. U nás tento produkt nabízí Kooperativa, Generali Česká pojišťovna, ČPP, Direct a Uniqa.

Jaká je cena krátkodobého havarijního pojištění?

Stejně jako u povinného ručení nebo klasického havarijního pojištění má i na cenu tohoto produktu vliv celá řada faktorů. Nejde jenom o věk, bonusy a malusy řidiče, ale také typ automobilu. Zatímco za celoroční „havarijko“ zaplatíte okolo 5 až 7 tisíc, krátkodobé havarijní pojištění do zahraničí vychází jen na zlomek výše uvedené ceny a obecně se pohybuje okolo 5 až 8 stovek.

Co všechno by mělo krýt kvalitní krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou?

V základních balíčcích krátkodobého havarijního pojištění je samozřejmě proplacení škod na vašem vlastním vozidle. Dále si můžete zvolit, zda chcete pojistit i riziko odcizení, poškození zvěří, vandalem nebo přírodními živly.

Důležité je také ověřit rozsah asistenčních služeb. Ty lepší zahrnují nejen česky mluvícího pracovníka, který vám pomůže vyřešit pojistnou událost, ale především řadu dalších doplňkových služeb.

Typicky jde o odtah vozu do nejbližšího servisu nebo zpátky do Česka, opravu píchlé pneumatiky přímo na místě nebo náhradní auto či ubytování v případě komplikací. Vždy se vyplatí pročíst pojistné podmínky vybraného produktu, ověřit krytá rizika a zejména pak výši limitů.

Zatímco některé pojišťovny udávají limity v korunách, jiné v kilometrech. Při výběru vhodného krátkodobého havarijního pojištění je tak vždy potřeba zohlednit, jak daleko cestujete a v jaké kondici je váš vůz.

Nevíte si rady s výběrem? Využijte online kalkulačku

Nezávislý nástroj v podobě online kalkulačky za vás najde dostupné produkty, které si můžete seřadit podle nejlepšího poměru ceny vs. pojistné ochrany, případě výše pojistného. U každé nabídky vidíte limity pojistného plnění, ale také krytá rizika i možnosti připojištění.

Pokud si nevíte s výběrem rady nebo máte jakýkoliv dotaz, není problém na sebe nechat telefonní číslo, na základě kterého se s vámi spojí zkušený pojišťovací specialista. Společně proberete představy o vhodné pojistce, případně doladíte vybraný produkt.

  Nejvýhodnější krátkodobé havarijní pojištění

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články