PRÁCE 🧰

Pojištění odtahu vozidla ze zahraničí není samozřejmost. Pozor, abyste nebyli na cestách překvapení

7. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Základní info k havarijnímu pojištění

U pojištění vozidel mnoho klientů zbytečně podceňuje asistenční služby při cestách do zahraničí. A to se může během zahraniční dovolené ukázat jako osudová chyba! Odtah auta zpátky do Česka je totiž pekelně drahý. Jak se vyhnout komplikacím?

Odtah auta ze zahraničí je pekelně drahý. Jak si ho pojistit?

Letní cesty autem za dobrodružstvím obvykle provází radost z moře, hor a zážitků, ale také únava a stres řidiče. Riziko nehody je proto citelně vyšší. Pokud navíc do zahraničí vyrážíte starším autem, je zde vysoká pravděpodobnost, že se může nečekaně porouchat. Jak takovou situaci řešit třeba uprostřed rozpálené maďarské dálnice?

Povinné ručení zpravidla nepomůže

Spousta řidičů mylně spoléhá na povinné ručení sjednané v Česku. To ale kryje pouze škody, které provozovatel vozidla způsobí třetí osobě, nikoliv újmu na vlastním vozidle. Spoléhat na základní asistenci vaší pojišťovny v této oblasti také nemá příliš smysl. Pokud jste si tedy konkrétní rizika, případně rozšířenou asistenci nepojistili k povinnému ručení v rámci připojištění samostatně.

Jestliže jste si v Česku sjednali havarijní pojištění a vyrážíte autem po Evropě, tady už budete mít pravděpodobně štěstí, a operátor pojišťovny vás nasměruje do nejbližšího autoservisu, případně doporučí další postup. Co když se ale auto stane nepojízdným a dovolená tak skončí dřív, než vůbec mohla začít?

Odtah jako jediné možné řešení

"Vy mi zaplatíte odtah jen do nejbližšího servisu? A jak se odsud asi tak dostaneme domů?" zní jedna z nejméně příjemných otázek, na jaké (nejen) o prázdninách odpovídají dispečeři motoristické asistence. Spousta motoristů totiž na cestách řeší situaci, kdy další jízda není možná a auto je potřeba odtáhnout do nejbližšího autoservisu. V tom lepším případě vůz opraví a vy můžete pokračovat dál.

50 000 Kč za dovolenou, na kterou jste ani nedojeli

V tom horším není oprava (na území cizího státu) proveditelná a vozidlo je potřeba repatriovat (=odtáhnout) zpátky do Česka. Na tomto místě je potřeba zmínit, že odtahové služby si počítají kolem 21 korun za kilometr jízdy tam i zpět. Výlet do chorvatského Zadaru tak včetně poplatků za dálnici vyjde na padesát tisíc korun!

A pokud nemáte sjednané rozšířené asistenční služby a dostatečné limity u povinného ručení nebo havarijního pojištění z Česka, případně speciální připojištění k cestovnímu pojištění s odtahem auta, budete muset tyto výdaje uhradit z vlastní kapsy. Co udělat proto, aby se vám tenhle černý scénář netýkal?

  Srovnání cestovního pojištění online

Ověřte rozsah asistenčních služeb i výši limitů

Pokud si v Česku platíte havarijní pojištění, před cestou nezapomeňte ověřit rozsah asistenčních služeb v zahraničí, výši pojistných limitů a také spoluúčast. Ty nejlevnější pojistky obvykle kryjí asistenci jen na území Česka. Dražší přidávají služby v zahraničí, ale v omezeném rozsahu, nejčastěji odtah do nejbližšího servisu. Repatriace je potom součástí nejvyšší (a také nejdražší) úrovně asistenčních služeb.

Pojištění odtahu vozidla ze zahraničí do ČR si můžete připojistit nejen v rámci povinného ručení, ale také zmíněného havarijního pojištění. Nejpružnější a v některých případech i nejvýhodnější řešení najdeme u pojišťoven, které nabízejí asistenci vozidla k cestovnímu pojištění. To se z definice uzavírá jen na dobu dovolené, takže za něj zbytečně nepřeplatíte.

Zmíněná asistence může zahrnovat nejen opravu v nejbližším autoservisu, ale také případný odtah auta domů, ubytování účastníků dovolené i jejich repatriaci zpět do České republiky. V tomto případě se opět bavíme o té nejvyšší úrovni asistenčních služeb, na které se ale v případě dovolené autem opravdu nevyplácí šetřit.

Náš tip: Některé pojišťovny udávají limity v korunách, jiné v kilometrech. Při výběru vhodného produktu je tak vždy potřeba zohlednit, jak daleko cestujete a v jaké kondici je vaše auto.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články