PRÁCE 🧰

Pojištění auta do zahraničí není radno podceňovat. Jak ho vybrat?

6. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Rozhodli jste se na letošní zahraniční dovolenou dopravit autem? Nezapomeňte si kromě klasického cestovního pojištění pojistit i vůz, kterým na dalekou cestu vyrážíte. Jak správně vybrat a nastavit pojištění auta do zahraničí? Poradíme!

Nepodceňujte pojištění auta do zahraničí. Na cestách se vám může hodit

Nepleťte si pojmy s dojmy

Na úvod je dobré udělat si pořádek v tom, co kryje povinné ručení a co havarijní pojištění auta. Zatímco první zmíněná pojistka je u nás povinná a vztahuje se na škody způsobené provozem vašeho vozidla třetím osobám, havarijní pojištění kryje škody na vlastním vozidle, jeho vybavení, případně zdraví nebo životě posádce.

Zelená karta, kterou po sjednání povinného ručení obdržíte od své pojišťovny, platí nejen v Česku, ale také v zahraničí. Konkrétní země jsou na ní přímo vyznačené prostřednictvím rozeznávacích značek států, jež jsou členy Rady kanceláří. Pokud není daná značka přeškrtnuta, povinné ručení sjednané v Česku v této zemi platí.

Jak je to s platností havarijního pojištění, které si platíte v Česku? O tom, kde všude havarijní pojištění platí, vás informuje tzv. územní platnost. Tento údaj najdete v pojistných podmínkách sjednané havarijní pojistky. Většinou je typické, že v Česku sjednané havarijní pojištění platí na území Evropské unie. Vždy je ale potřeba zkontrolovat konkrétní trasu, kterou budete projíždět a cílovou destinaci, do které míříte.

Na výběr máte dva druhy pojistné ochrany

Pokud si u nás „havarijko“ neplatíte, zvažte ho alespoň při cestách autem do zahraničí. Tento pojistný produkt si můžete sjednat jako připojištění k cestovnímu pojištění auta do zahraničí nebo samostatně v rámci krátkodobého havarijního pojištění vozu do zahraničí. Rozdíl mezi jednotlivými produkty bude v rozsahu pojistné ochrany, výši limitů pojistného plnění a také ceně. Je proto potřeba dobře spočítat, jaký druh pojistky se vám v tomto případě vyplatí.

Náš tip: S porovnáním dostupných nabídek vám pomůžou nejrůznější srovnávače a kalkulačky. Ty za vás aktuální produkty porovnají podle ceny nebo dalších parametrů. Vy se pak můžete lépe rozhodnout, zda se vám vyplatí sjednat si havarijní pojištění auta při cestě do zahraničí samostatně nebo cestovní pojištění rozšířit o připojištění zahrnující konkrétní technické a právní služby, které vám pojišťovna poskytne, když se dostanete do potíží.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Jak vybrat to nejlepší pojištění vozu do zahraničí?

Při výběru je potřeba zohlednit nejen rozsah pojistné ochrany, ale také pojistné limity. Velmi důležité jsou v této oblasti asistenční služby, které by měly krýt zejména:

  • vyproštění vozidla po nehodě
  • opravu na místě
  • odtah do nejbližšího servisu
  • dovoz a výměnu paliva
  • náhradní ubytování nebo poskytnutí náhradního vozidla
  • odtah vozu a dopravu posádky zpět do ČR
  • tlumočení a právní poradenství

Díky české asistenci na telefonu se vám dostane rady i v případě konkrétní pojistné události. Operátor vaší pojišťovny, který je k dispozici 24/7, vám poradí se správným postupem třeba v případě nehody či odcizení vozidla.

Kvalitní pojištění do zahraničí nenechá auto ve štychu

Při výběru vhodného pojištění vozu do zahraničí je potřeba dbát i na dostatečnou výši limitů. Tu oceníte třeba ve chvíli, kdy vám další cestu zkomplikuje závažná porucha, kvůli které se stane vůz nepojízdným. Jeho odtah do nejbližšího servisu, nebo dokonce zpátky do Česka, patří mezi nákladné položky a může se pohybovat i v řádech desetitisíců. Proto na pojistce nešetřete a sjednejte si dostatečně vysoké limity. Pamatujte, že do Německa či Rakouska stačí nižší limity než při cestách do Řecka nebo Portugalska.

Praktický tip závěrem: S výběrem pojištění auta do zahraničí pomůžou recenze skutečných klientů vybrané pojišťovny. Ty si můžete pročíst v nejrůznějších fórech a diskuzních skupinách různě na internetu nebo sociálních sítích.

  Nejlepší havarijní pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články