PRÁCE 🧰

Pokud podceníte pojištění auta do zahraničí, může vás dovolená vyjít pekelně draho

19. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Pojištění motoristy Jak vybrat pojištění vozidla Pojištění auta na cesty Jak vybrat povinné ručení Povinné ručení a havarijní pojištění

Dopravní nehoda nebo porucha auta v zahraničí znamená spoustu zbytečných komplikací, s nimiž často souvisí i vysoké náklady. Těm se můžete vyhnout, pokud si před cestou sjednáte pojištění auta do zahraničí. Jak takovou pojistku vybrat a správně ji nastavit?

Proč se nevyplatí podceňovat pojištění auta na cestu do zahraničí?

Na povinné ručení určitě nespoléhejte

Spousta řidičů se zcela mylně domnívá, že je na cestách ochrání povinné ručení. To se ale vztahuje pouze na škody, které jsou způsobené provozem vlastního vozidla ostatním účastníkům silničního provozu.

Pojištěného tak chrání před možným nepříznivým finančním dopadem nároků poškozené strany. Povinné ručení tedy nekryje škody vzniklé na vozidle toho, kdo nehodu způsobil.

  Online kalkulačka povinného ručení

Před dovolenou máte několik možností

Peněženku, vozidlo i jeho posádku můžete ochránit za pomocí vhodně zvoleného připojištění auta, které si sjednáte ke klasickému povinnému ručení nebo cestovnímu pojištění. Pojištění auta na cestu do zahraničí zaplatí škody na zdraví a majetku nejen při nehodě. Pomůže také zařídit třeba odtah a opravu automobilu, poskytne tlumočníka a zajistí ubytování či zapůjčení náhradního vozidla.

Pokud si z nabízených balíčků připojištění k povinnému ručení, či cestovnímu pojištění nevyberete žádný, který by vám nastavenou ochranou vyhovoval, můžete prozkoumat nabídku krátkodobého havarijního pojištění. Krátkodobé pojištění auta na cesty do zahraničí u nás nabízí Kooperativa, Generali Česká pojišťovna, ČPP, Direct a Uniqa.

Stejně jako u povinného ručení nebo klasického havarijního pojištění ovlivňuje cenu tohoto produktu nespočet faktorů. Nejde jenom o věk, bonusy a malusy řidiče, ale taky typ automobilu nebo destinaci, do které s vlastním automobilem vyrážíte. Pokud si ale v Česku klasické havarijní pojištění platit nechcete, před zahraniční cestou je dobré zvážit alespoň jeho krátkodobou a cenově výhodnější variantu.

  Krátkodobé havarijní pojištění online

Jak pojištění auta na cesty do zahraničí správně vybrat?

Při výběru vhodného připojištění k povinnému ručení nebo krátkodobého havarijního pojištění se zajímejte v první řadě o rozsah pojistné ochrany (= krytá rizika) a výši pojistných limitů. Právě zvolené limity totiž rozhodují o tom, kolik vám může pojišťovna maximálně vyplatit, pokud k pojistné události v zahraničí dojde.

Měli byste vědět: Některé pojišťovny udávají limity v korunách, jiné v kilometrech. Při výběru vhodného produktu je tak vždy potřeba zohlednit, jak daleko cestujete a v jaké kondici je vaše auto.

Důležitý je i rozsah asistenčních služeb

Zajímat by vás měl i rozsah asistenčních služeb. U těch nejlevnějších (základních) balíčků jsou tyto služby jen velmi omezené a při cestách do zahraničí nemusí být dostatečné.

Proto volte raději rozšířenou asistenci, v rámci které máte pojištěnou nejen opravu na místě, odtah do nejbližšího autoservisu, ale také případnou repatriaci vozu zpátky do Česka nebo zajištění ubytování a náhradní dopravy pro všechny osoby, které s vámi cestují.

  Srovnat nabídky cestovního pojištění

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články