PRÁCE 🧰

Pojištění auta na cestu do zahraničí

2. 1. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat pojištění vozidla Pojištění auta na cesty

Aby se cesta do zahraničí autem obešla bez výrazných potíží, je vhodné pojistit nejen sebe, ale také vozidlo. Kromě základního a povinného pojištění si auto můžete ještě připojistit.

Pojištění auta do zahraničí

Každé auto provozované na českých silnicích musí mít povinně sjednané pojištění - jedná se o povinné ručení. To je to, k čemu náleží zelená karta. Tu musíte vždy vozit u sebe. V současné době se vydává tato karta již na bílém papíru, ale funkci má stejnou. Tento papír byste tak s sebou měli mít určitě vždy a tedy i pokud jedete do zahraničí, neboť platí i tam (ve většině zemí). K povinnému ručení náleží i asistenční služba, jen ne vždy v takovém rozsahu, v jakém byste v tu chvíli potřebovali.

Plnohodnotné havarijní pojištění nebo jen to krátkodobé?

Co se týká druhého pojištění, kterým je havarijní pojištění, tak to není pro české řidiče zas taková samozřejmost. Platí si ho jen někteří, protože se jedná přeci jen o další měsíční výdaj navíc. Proto se vyplatí si pro cestu na dovolenou nebo jen tak do zahraničí, pořídit krátkodobé pojištění vozu s asistencí. Ti, kteří havarijko mají, nemusí řešit víc, než se ujistit, jestli pojištění platí i na území státu, kam se vydávají. Ti druzí, ale budou mít zjevně dilema.

Krátkodobé havarijní pojištění má prakticky stejný rozsah služeb jako to klasické, splňuje tedy podmínky pro plnění z dopravních nehod nebo třeba vandalismu. Součástí je i asistenční služba, která se hodí zejména v případech, kdy je nutné auto odtáhnout. Jestliže si dáte při výběru opravdu záležet, pak je možné narazit také na takové pojišťovny, které v případě jakéhokoli problému s vaším vozidlem poskytnou náhradní vozidlo do doby, než je to vaše znovu provozuschopné.

Většina pojišťoven uzavírá krátkodobé cestovní pojištění auta do zahraničí na minimální lhůtu 14 dnů. A tak pokud jezdíte do zahraničí často, i když na kratší dobu, pak se možná vyplatí si pořídit to celoroční. Už jen z důvodů šetření, protože samozřejmě ty krátkodobé záležitosti budou suma sumáru vždy v dlouhodobějším horizontu dražší. Navíc nikdy nevíte, kdy se vám taková kolize stane i v Česku.

Před sjednáním služby se samozřejmě pozorně podívejte na výše limitů. Čím vyšší, tím je to samozřejmě lepší. A dbejte vždy na to, aby součástí byla asistenční služba. A pokud nevíte, co si sjednat, pak není nic jednoduššího, než si zavolat na pojišťovnu, u které máte povinné ručení, aby poradili, co pro vás bude nejvhodnější.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Tip na závěr

Raději si vždy pro cestu do zahraničí takové pojištění zařiďte, protože člověk nikdy neví, co se může stát. Zejména v zahraničí se pak ceny šplhají několikanásobně výš. A tak je lepší zaplatit pár korun, než si pak brát různé půjčky, protože není kdo by následky dopravní nehody za vás zaplatil. Stejně tak si před cestou nechte vozidlo zkontrolovat, abyste si byli jisti, že je v dobrém technickém stavu a tím předešli případným komplikacím na cestách.

Pokud vám neobvykle svítí nějaká kontrolka v přístrojovém štítu, tak před zahraniční cestou je ta správná chvíle to nechat prověřit, případně opravit. Nezapomeňte ani na nutnost platné technické kontroly, v opačném případě vám v zahraničí hrozí velký problém.

  Nejlepší cestovní pojištění do zahraničí

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články