PRÁCE 🧰

Odtah z Chorvatska vyjde na desítky tisíc, rozdíly jsou obří

11. 9. 2023 3 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu Praktické informace pro řidiče

Tohle skutečně nechcete, aby vás potkalo. Závažná porucha vozidla je hned po útoku žraloka a zjištění, že nikde poblíž netočí plzeň, to nejhorší, co se může přihodit. Obvolali jsme asistenční a odtahové služby, abychom zjistili, na kolik vyjde repatriace vozidla.

Odtah z Chorvatska a jeho cena

Modelový příklad byl vlastně velmi jednoduchý. Máme rodinné kombi od Toyoty, které je nepojízdné. Stojí ve Splitu na parkovišti a potřebujeme ho dostat do Prahy do Malešic. Zvedli jsme telefon a začali jsme pomyslnou situaci řešit. Zavolali jsme nejprve na pojišťovnu, u které máme povinné ručení, pak jsme obvolali známé asistenční linky s tím, že úhrada půjde za námi. Jakýkoliv poskytovatel nebo zprostředkovatel asistenčních služeb vám totiž rád poskytne odtah i bez úplného nebo částečného krytí pojišťovnou. Jenom si ho holt musíte zaplatit celý sami.

Generali

Auto je pojištěné u Generali, takže jako první samozřejmě řešíme, jestli by se dalo něco vymyslet v rámci asistence k povinnému ručení. Dovolali jsme se na prakticky hned a dozvídáme se, že bohužel máme jen základní asistence, takže do Prahy by to vyšlo na 30-45 tisíc korun. Optimističtějším scénářem by byl odtah do nejbližšího servisu, na který je v pojistce limit 5000 korun. Za to už bychom asi bez obav do nejbližšího servisu Toyota, který ve Splitu je, auto dostali.

Global Assistance

Jedna z nejznámějších asistenček, kam jsme zavolali s tím, že nemáme z pojištění nárok vůbec na nic, jen hledáme nejlevnější možnost odtahu z Chorvatska. Zde jsme dostali tu nabídku ve výši 46 tisíc korun, tedy nijak zásadně se nevymykající tomu, za kolik zvládá odtah konkurence.

Europ Assistance

Z minulosti mám s touto firmou docela fajn zkušenosti, a to právě s asistencí přes ně pojištěnou a pak i realizovanou. Každopádně tentokrát jsem volal jako nepojištěný a řešil jsem, za kolik mi dovezou auto zpět ze Splitu do Prahy. Pro alespoň hrubý nástřel si pracovník na lince nechal chvíli času s tím, že mi zavolají zpět.

Za tři minuty skutečně zvonil telefon a dozvěděl jsem se, že je to asi 1088 kilometrů, což je číslo, které je potřeba vynásobit dvěma, abychom dostali celkovou ujetou vzdálenost. Cena za kilometr odtahu je 25 korun za kilometr, takže celkem bychom v tom byli za asi 40 tisíc. Jenže pak jsem si vyslechl ještě jednu radu – zavolat napřímo nějaké pražské odtahovce a domluvit se s nimi na nějaké paušální částce. Prý se s některými rozumnými dá takto domluvit a cena je pak logicky nižší. Oceňuji, že i když jsme u Europ Assistance neudělali „kšeft“, tak se nám snažili pomoci a vyšli vstříc aspoň lidským přístupem a dobrou radou.

Pražské odtahovky

Nakonec jsme zkusili pár odtahových služeb opravdu kontaktovat přímo. První zjištění bylo, že v pátek dopoledne se dovoláte zhruba na každou druhou. Hned poté jsme zjistili druhý fakt – ne všichni odtahují ze zahraničí.

Fajn však byla jedna nabídka „jakože jsme kamarádi, takže bez papíru“, se kterou bychom se byli schopni dostat na 40,5 tisíce korun plus všechny poplatky za dálnice a mýto. A s papírem by to bylo za 48 tisíc plus poplatky.

Nešvarem spousty odtahovek je, že slibují, že zavolají zpět a nestane se tak. Dvě si vyžádaly adresu, kde je auto, SMSkou, což jsme jim poslali. Výsledek? Zpět reálně zavolala jenom jedna s cenou kolem 50 tisíc korun. Zjistili jsme však, že mezi jednotlivými firmami funguje i jakási kolegialita. Když nám bylo řečeno, že by nám pomohli rádi, ale nemají kapacitu, poslali nám do zprávy kontakt hned na tři jiné kolegy, kterým prý máme zkusit zavolat. Zároveň musíme zmínit, že s námi všichni odtahovkáři jednali velmi slušně, a to i když jsme jejich nabídku odmítli.

Zdroj info: global assistance, europ assistance, generali.
Zdroj médií: Depositphotos.
Jiří Kuchta, 12. 9. 2023 12:23
Jsem rád. Že jste potvrdili čísla která říkám klientum, a sice že kilometr je 50 korun. Proti tomu je cena připojištění zadarmo.

Podobné články