PRÁCE 🧰

Jak fungují asistenční služby v zahraničí a na co máte nárok?

29. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Výběr havarijního pojištění

Hlavním úkolem asistenčních služeb je poskytnutí rychlé pomoci či rady v případě nehody, defektu či jiných potíží s vozidlem. Pokud vyrážíte do zahraničí, měli byste rozsah asistenčních služeb ověřit ještě před cestou, případně vůz odpovídajícím způsobem připojistit. Co by měla krýt kvalitní asistenční služba do zahraničí?

Co všechno by měla řešit kvalitní asistenční služba do zahraničí?

Základní a rozšířené asistenční služby

Asistenční služby se zpravidla dělí na ty základní a rozšířené. To, co kryjí, je vždy upraveno v pojistných podmínkách vybrané pojišťovny. Základní balíček asistenčních služeb bývá obvykle zdarma a je součástí povinného ručení.

Pokud ale vyrážíte s autem do zahraničí, měli byste se zajímat o rozšířené asistenční služby, které bývají obvykle za menší příplatek. Rozšířenou asistenci si můžete sjednat nejen jako připojištění k běžnému povinnému ručení, ale i v rámci havarijního nebo cestovní pojištění.

  Online kalkulačka povinného ručení

Činnosti, které by měla zahrnovat asistenční služba v zahraničí:

  • Oprava vozidla na místě nehody či poruchy
  • Odtah do nejbližšího servisu či místa bydliště
  • Oprava v servisu
  • Příjezd asistenční služby
  • Zajištění náhradního vozidla
  • Ubytování řidiče včetně posádky v blízkosti nehody či poruchy po dobu opravy
  • Dovoz náhradních dílů
  • Ztráta klíčů
  • Dovoz paliva, záměna paliva
  • Defekt pneumatik
  • Právní služby
  • Překladatelské služby
  • Převoz zničeného vozidla (repatriace) zpět do vlasti

Pokud asistenční služby v zahraničí podceníte, může se vám dovolená prodražit

Spousta řidičů se mylně domnívá, že rozšířenou asistenci na cestách nepotřebují. Jaké je pak jejich zděšení, když je na cestě dostihne neopravitelná porucha vozidla a auto je potřeba odtáhnout zpět do Česka? Odtahové služby si totiž účtují zhruba 21 korun za kilometr a to nejen za cestu tam, ale i zpět. Dovolená bez kvalitní asistenční služby do zahraničí se vám tak může poměrně citelně prodražit.

  Porovnat nabídky havarijního pojištění

Kolik stojí rozšířená asistenční služba v zahraničí?

Protože si rozšířenou asistenci můžete sjednat nejen ke stávajícímu povinnému ručení, ale také k havarijnímu nebo cestovnímu pojištění, bude se výsledná částka lišit. Obvykle jde ale o několik stokorun. Jak ale poznat, ke kterému pojistnému produktu asistenci sjednat?

S tím vám pomůže online kalkulačka. Na základě vstupních údajů vám tento praktický nástroj najde dostupné produkty, které seřadí podle nejlepšího poměru pojistné ochrany a ceny, případně podle výše pojistného. Následně si můžete sami spočítat, zda se vám vyplatí rozšířenou asistenci připojistit k povinnému ručení, či k havarijnímu nebo cestovnímu pojištění.

Praktický tip závěrem

Při výběru vhodného produktu klaďte důraz na dostatečně vysoké pojistné limity. Představují totiž maximální částku, kterou vám může pojišťovna v případě poruchy, nehody nebo dalších komplikací poskytnout. A protože některé pojišťovny udávají limity v korunách a jiné v kilometrech, při výběru vhodného produktu vždy zohledněte, jak daleko cestujete a v jaké kondici je vaše auto.

  Nejlepší cestovní pojištění do zahraničí

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články