PRÁCE 🧰

Sjednáváte si cestovní pojištění auta do zahraničí? Vyvarujte se základním chybám

30. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat pojištění vozidla Pojištění auta na cesty

Při cestách do zahraničí autem bychom měli myslet nejen na klasické cestovní pojištění, ale také na připojištění vozidla. Na co si dát při výběru cestovního pojištění auta do zahraničí pozor, abyste nepřišli o peníze?

Na co dát pozor při sjednání cestovního pojištění auta do zahraničí?

Cestovní pojištění auta aneb Mějme v tom jasno

Pokud se bavíme o cestovním pojištění auta do zahraničí, pak můžeme v nabídkách pojišťoven narazit zpravidla na tři různé produkty:

  • Hraniční povinné ručení: Povinné ručení, potažmo zelená karta, platí ve všech státech, které jsme pro vás vyjmenovali do jednoho z dřívějších článků. Pokud cestujete do země, která není součástí výše uvedeného seznamu, bude potřeba sjednat si tzv. hraniční pojištění a uhradit jednorázový poplatek.
     
  • Krátkodobé havarijní pojištění: Pokud nechcete riskovat drahý odtah nebo nákladnou opravu vozidla v zahraničí, vyplatí se sjednat nejen cestovní, ale také krátkodobé havarijní pojištění minimálně na dobu vaší dovolené. Z pojistky budou (dle podmínek pojišťovny) hrazeny škody na vašem vozidle, ale i případné další náklady (např. na odtah, ubytování nebo náhradní vozidlo).
     
  • Kombinace cestovního pojištění a havarijka: Spousta pojišťoven dnes již nabízí produkt, který v sobě kombinuje výhody cestovního pojištění a krátkodobého havarijního pojištění. Cestovní pojištění auta do zahraničí v tomto případě kryje rizika spojené s cestou na a z vaší dovolené (úraz, nehoda, krádež, vandalismus apod.). Často je pojištěna i zodpovědnost, autoasistence poškození, zničení, odcizení, ztráta dokladů a zavazadel.

Přečtěte si také: Vyrážíte na last minute dovolenou? Poradíme, jak sjednat cestovní pojištění online během pěti minut

Cestovní pojištění auta vybírejte obezřetně

Pokud tedy do zahraničí cestujete vlastním vozidlem, vyplatí se při výběru pojistky vsadit na ty pojišťovny, které se přímo na cestovní pojištění auta do zahraničí specializují. S výběrem a porovnáním vám mohou pomoci nezávislé online srovnávače a kalkulačky, které jednotlivé nabídky seřadí podle ceny, ale také umožní vybraný produkt sjednat online z pohodlí vašeho domova.

Měli byste vědět: Při výběru cestovního pojištění autem do zahraničí se nerozhodujte pouze na základě ceny. Pozornost věnujte zejména pojistným limitům a rizikům, proti kterým budete na dovolené chráněni.

Na co dát pozor při sjednání cestovního pojištění auta do zahraničí?

Cestovní pojištění auta do zahraničí a limity

Další častou chybou je výběr pojistky, která nabízí příliš nízké limity pojistného plnění. Pamatujte, že vše, co si automechanik nebo třeba lékař, který vás bude ošetřovat, naúčtuje nad limit sjednaného pojistného plnění, budete muset uhradit z vlastní kapsy. Proto volte vysoké pojistné limity a rozhodně na cestovním pojištění automobilu zbytečně nešetřete.

Cestovní pojištění autem do zahraničí a sporty

Pokud se hodláte na dovolené věnovat zimním (např. lyže, běžky, snowboard) nebo adrenalinovým sportům (potápění, windsurfing, kitesurfing apod.), vybírejte cestovní pojištění auta do zahraničí s ohledem na tuto skutečnost. Pokud byste si totiž připojištění sportů nesjednali, pojistka se na případné úrazy nebude vztahovat. Navíc můžete díky správně zvolenému produktu ušetřit a zbytečně nesjednávat zvlášť „cestovko“ s připojištěním rizikových sportů a zvlášť krátkodobé havarijní pojištění pro auto.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Cestovní pojištění automobilu nepodceňujte

Pamatujte, že nehoda není náhoda a neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Pokud na dovolenou do zahraničí autem vyrážíte, rozhodně důležitost cestovního pojištění automobilu nepodceňujte a už vůbec na něm nešetřete.

Věnujte pozornost dostatečným limitům, ale i rizikům, která vás na dovolené mohou potkat. Zaměřte se ale i na výluky, které jsou s vybraným cestovním pojištěním autem do zahraničí spjaty. Na základě nich totiž může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články