PRÁCE 🧰

Proč si sjednat pojištění auta na cestu do zahraničí? Tady je pár důvodů

12. 5. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat pojištění vozidla Pojištění auta na cesty Jak vybrat cestovní pojištění Cestovní pojištění na cesty

Pokud se podobně jako řada jiných Čechů chystáte letos na zahraniční dovolenou vlastním vozem, nezapomeňte si kromě klasického cestovního pojištění sjednat taky pojištění auta na cestu do zahraničí. Tohle jsou situace, kdy se vám bude hodit.

Proč se vyplatí sjednat si pojištění auta na cestu do zahraničí?

Situace č. 1: Auto se na cestě nečekaně porouchá

Toto riziko hrozí samozřejmě zejména řidičům, kteří na dovolenou vyrážejí starším vozem. Výjimkou ale nejsou ani relativně nová auta, která se uprostřed rozpálené dálnice jednoduše rozhodnou, že další cestu budou zkrátka a dobře bojkotovat. Co dělat ve chvíli, kdy nedokážete závadu odstranit sami a na místě?

Pravděpodobně vás napadne zavolat asistenční službu vaší pojišťovny. Pokud si ale v Česku platíte pouze povinné ručení, pokyny operátora vám budou pravděpodobně k ničemu. Zákonné pojištění se totiž vztahuje pouze na škody, které způsobíte vlastním vozidlem třetí osobě. A asistenční služby jsou v tomto případě většinou omezené pouze na území Česka.

Situace č. 2: Vůz bude potřeba odtáhnout do nejbližšího autoservisu

Štěstí v neštěstí při zahraničních cestách autem spočívá v tom, že řadu závad lze odstranit během několika mála minut (nebo hodin) v autoservisech. Odtah sem není levný a následná oprava už vůbec ne. Pokud si neplatíte speciální připojištění k povinnému ručení nebo havarijnímu pojištění, případně si nesjednáte pojištění auta na cesty do zahraničí k cestovnímu pojištění, budete muset odtah i případnou opravu uhradit z vlastní kapsy.

  Srovnání nabídek povinného ručení

Situace č. 3: Vůz je nepojízdný a je potřeba ho odtáhnout zpátky do Česka

Obrovským problémem je situace, kdy se vůz stane nepojízdným a oprava v zahraničí není možná. Jediné řešení je tak jeho odtah zpátky do Česka. Na tomto místě je potřeba zmínit, že odtahové služby si počítají kolem jednadvaceti korun za kilometr jízdy tam i zpět. Výlet do chorvatského Zadaru vás tak včetně poplatků za dálnici vyjde na cca 50 000 korun!

Měli byste vědět: Kromě vozidla je také zpravidla potřeba repatriovat (případně ubytovat) také jeho posádku, což představuje další mnohatisícové náklady.

Situace č. 4: Z auta vám v zahraničí odcizí zavazadla

Často se bohužel stává, že po úspěšném příjezdu do cílové destinace řidič i posádka automobilu vlivem únavy ztratí na obezřetnosti. To je samozřejmě skvělá příležitost pro nejrůznější lapky a nenechavce, kteří mohou z automobilu odcizit drahá zavazadla. Ta si sice můžete pojistit v rámci cestovního pojištění, většinou ale bývají zahrnuta až v dražších balíčcích. Naopak u pojištění auta na cesty jsou samozřejmostí už u základních balíčků.

  Nejvýhodnější havarijní pojištění online

Situace č. 5: Vandal vám na dovolené poškodí auto

A nemusí to být jenom vandal, ale třeba také kamínek, který odlétne od vozidla před vámi nebo těžká větev, která spadne během bouřky na auto. Poničení auta, případně vandalismus je také dobré připojistit v rámci havarijního pojištění nebo samostatně jako součást pojištění automobilu na cestu do zahraničí. Škodu následně můžete vymáhat po pojišťovně a dovolená se vám tak zbytečně neprodraží.

Jak pojištění auta na cesty vybrat?

Při výběru vhodného (při)pojištění máte rovnou několik možností. Pokud cestujete po Evropě, je možné si vybraná rizika a rozšířenou asistenci připojistit k povinnému ručení nebo havarijnímu pojištění. V případě, že si havarijní pojištění neplatíte, můžete si ho sjednat pouze krátkodobě a na dobu plánované dovolené.

Nejpružnější a v některých případech i nejvýhodnější řešení ovšem najdeme u pojišťoven, které nabízejí asistenci vozidla k cestovnímu pojištění. To se z definice uzavírá jen na dobu dovolené, takže za něj zbytečně nepřeplatíte.

Při výběru vhodného pojištění na cesty do zahraničí je dobré ověřit nejen rozsah pojistné ochrany, ale také výši limitů pojistného plnění. Zaměřte se také na to, co všechno zahrnují asistenční služby a zda platí na území státu, do kterého cestujete, případně v zemích, kterými během cesty na dovolenou projíždíte.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články