PRÁCE 🧰

VW Scirocco – návrat legendy?

6. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Volkswagen

Ve Volkswagenu se schyluje k návratu oblíbeného modelu Scirocco. Tentokrát by to mělo být ve formě elektromobilu. Pro Volkswagen může jít o skvělý marketingový tah, který může přilákat řadu zákazníků.

Vrátí se na silnice VW Scirocco?

Líbivé sportovní kupé Volkswagen Scirocco si v minulosti získalo nejednoho skalního fanouška. I dnes jich po českých silnicích jezdí spousta a mnozí na ně nedají dopustit. Německá automobilka se ale produkci tohoto modelu rozhodla v roce 2017 poměrně nečekaně ukončit a od té doby se nezdálo, že by k jeho opětovné výrobě mohlo zase dojít.

To se ale nyní mění. Německá společnosti by totiž mohla začít vyrábět Scirocco opět od roku 2027. Oproti původním modelům však bude jasný minimálně jeden podstatný rozdíl. V dřívějších letech platilo, že Scirocco využívalo techniku VW Golf. To by se ale nyní mělo změnit. Použita by měla být nová verze platformy PPE, jež Volkswagen AG využívá také pro další elektrické vozy.

Historie Scirocca sahá až do roku 1974

Kupé Scirocco se začalo ze strany automobilky Volkswagen vyrábět už v roce 1974. Následně se do opětovné výroby dostalo v roce 2008. Nejednalo se sice o nejvíce prodávaný model, ani dnes ale na něj řada skalních fanoušků nedá dopustit. Postupem času však poptávka po kupé Scirocco klesala, a tak koncern v rámci šetření nakonec výrobu tohoto modelu ukončil v roce 2017.

Řada zákazníků toto rozhodnutí oplakala a nesla ho velmi těžce. Aktuálně se ale mají zkoumat nové interní návrhy designu, techniky i možné výrobní postupy. Elektrický model by se měl ve velkém inspirovat svým předchůdcem ze sedmdesátých let minulého století.

Podle dostupných informací byl již loni vypracován konkrétní návrh designu, a to krátce poté, co se do pozice designového šéfa německé společnosti dostal Andreas Mindt. Ten v minulosti již několikrát vychvaloval podobu a pojetí originálního modelu Volkswagen Scirocco z roku 1974. Za ním stál Giorgetto Giugiaro. Je tedy možné, že Scirocco jako elektromobil se bude svému prvotnímu vizuálu velmi podobat.

Hovoří se o tom, že nové Scirocco by se mohlo stát součástí projektu hned čtyř elektrických sportovních modelů, do které se řadí čtvrtá generace Porsche Boxster/Cayman, nová generace Audi TT a produkční verze konceptu Cupra Dark Rebel.

Ve srovnání s Audi TT a Porsche Boxter by Scirocco mohlo dostat delší rozvor, díky kterému by mělo nabídnout i praktičtější čtyřmístnou kabinu. Výkon tohoto elektrického modelu by se mohl pohybovat okolo 300 koní. Pokud by se jednalo o ostřejší verzi s pohonem všech kol, mohl by být výkon ještě o 100 koní vyšší.

Konečné rozhodnutí musí udělat Thomas Schäffer

Německá automobilka Volkswagen se podobně jako další evropské společnosti snaží nyní přecházet ze spalovacích motorů na elektromobily. Experti ale říkají, že se jí to úplně nedaří. Zaostává zejména za svými čínskými konkurenty. Návrat tohoto modelu do výroby, ačkoliv v elektrické formě, může být minimálně velmi slušným marketingovým tahem, který má potenciál přilákat řadu zákazníků. Záležet ale samozřejmě bude i na dalších okolnostech, a to včetně ceny. Panují totiž obavy, že by cenovka nového modelu Scirocco mohla být opravdu vysoká.

Rozhodnutí o návratu Scirocca zpět na silnice by mělo padnout v horizontu několika měsíců. Posvětit ho musí zejména Thomas Schäfer, který celý německý koncern aktuálně vede. Jestliže se tak opravdu stane, mohly by se první modely elektrického Scirocca dostal na evropské silnice v roce 2028. K jeho výrobě by mohlo docházet v německém Osnabrücku, kde se již nyní produkují i některé další malé sportovní modely.

Zdroj info: autocar.co.uk.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články