PRÁCE 🧰

Investice do Volkswagenu. Je správný čas?

7. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Volkswagen

Vyplatí se investice do akcií německé automobilky Volkswagen? Připravili jsme pro vás potřebnou analýzu.

Akcie automobilky Volkswagen – vyplatí se investovat?

V dobách vysoké inflace jsou investice do nabízených instrumentů v podstatě nevyhnutelné. Jinak hrozí, že o nakumulované prostředky z minulých let střadatel v reálném vyjádření přijde. Ztratí svou kupní sílu, jednoduše řečeno si toho za daný objem peněžních prostředků člověk koupí méně.

Možnost investování se nabízí také na akciovém trhu, kde působí rovněž celá řada automobilek. Jednou z nich je i německá společnost Volkswagen, která se minimálně v rámci Evropy těší v posledních deseti letech z velmi solidního počtu nových prodaných vozů. Vyplatí se ale investice do Volkswagenu i v roce 2024?

Stojí německá automobilka za to?

Možnost zhodnocení perspektivy jednotlivých akciových titulů je možné prostřednictvím mnoha typů analýz. V rámci tohoto článku se však konkrétně podíváme na fundamentální analýzu společnosti Volkswagen.

V rámci celé Evropy je v posledních letech patrný citelný tlak na přechod ze spalovacích motorů na elektromobilitu. Firmy v podstatě musí tento přechod následovat, jinak se vystavují riziku, že v budoucnu by mohl jejich význam i tržní podíl citelně klesnout. V německé automobilce Volkswagen se o to jistě snaží rovněž, množství investovaných prostředků do oblasti elektromobility je tam vysoké.

Strategie společnosti Volkswagen se mohla poměrně dlouho opírat o solidní jméno a kvalitu. Řada spotřebitelů řekne, že s automobilem od Volkswagenu panuje z jejich strany spokojenost. Doba se ale mění a je otázkou, jestli podobný úspěch, jako v případě spalovacích motorů, se německé společnosti podaří zaznamenat i na trhu elektromobilů.

Investice do VW se nemusí vyplatit

Zatím to ale vypadá, že takový úspěch přijít nemusí. Vyplývá to i z pohledu do výkonu tohoto akciového titulu za poslední jeden rok. Ačkoliv akciové trhy v roce 2023 zaznamenaly poměrně solidní vzestup (index S&P 500 vzrostl meziročně o skoro 18 procent), tak v případě německého Volkswagenu žádný důvod ke slávě není. Cena podnikové akcie Volkswagenu je totiž meziročně o zhruba 9 procent nižší a momentálně se na burze obchoduje za necelých 120 euro.

I investoři se tedy o další ziskovou budoucnost německé společnosti jistě obávají. Před Volkswagenem totiž stojí celá řada výzev. Firmu čeká vynaložení vysokých nákladů na přechod k elektromobilitě. Investice budou potřeba v oblasti výroby. Staví se nové továrny a oblast firemního výzkumu a vývoje rovněž bude stát nemalé peněžní prostředky.

Bolí i ztráta ruského trhu

Firma Volkswagen navíc v minulých měsících vlivem stále trvající války na Ukrajině přišla o důležitý trh, o Rusko. Tato ztráta se do firemních výsledků v dlouhém období jistě podepíše. Navíc evropské automobilky postupně ztrácí svou sílu i v Asii, kde začínají výrazně dominovat asijské automobilky, a to hlavně z Číny.

Německý Volkswagen se navíc musí obávat i svou pozici v Evropě. O své místo se totiž hlásí řada čínských firem. Jejich výhodou je, že konečná nabízená cena jejich elektromobilů je v porovnání s německým Volkswagenem i o několik desítek tisíc korun nižší.

Evropa se v současné době nenachází v poměrně ideální ekonomické situaci. Velkou část tohoto celku stále trápí vysoká inflace, respektive její dopady. Spousta lidí šetří a odkládá investice na pozdější dobu. O elektromobily navíc není i kvůli vysoké pořizovací ceně příliš zájem, což rovněž nehovoří ve prospěch německé automobilky Volkswagen.

Z výše uvedené analýzy plyne, že Volkswagen nemusí v dalších letech zažívat zrovna ideální dobu. Společnost stojí před velkými investicemi, firmě klesá i marže. Na trh s elektromobily se Volkswagenu v porovnání s Asií stále ještě nepodařilo dostatečně proniknout. I proto je potřeba uvést, že momentálně není ideální doba na koupi akcií této německé firmy. Riziko, že dojde k dalšímu propadu cen akcií, je vysoké.

Zdroj info: cnn.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články