PRÁCE 🧰

Jeep jako elektromobil

1. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady Elektromobilita Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Výběr elektrického auta Konkrétní modely elektroaut

Minulý týden automobilový gigant Stellantis, zastřešující značky jako Chrysler, Dodge, Ram a Jeep, odhalil detaily osmi chystaných elektromobilů. Je mezi nimi i off-road SUV, které má mít až 600 koní.

Elektromobil od Jeepu válcuje svět

Jeep chystá novinku, která má zamíchat kartami v prémiovém segmentu středně velkých SUV. Wagoneer S je plně elektrický nástupce legendárního modelu. Oproti konceptu, který jsme mohli vidět dříve, se design lehce posunul blíže výrobě. Nárazník dostál finální podoby, světlomety a maska prošly úpravami a karoserie nyní nese detaily, které na konceptu chyběly.

Finální úpravy byly zveřejněny

CEO společnosti Stellantis Carlos Tavares potvrdil plány na uvedení modelů jako Dodge Charger EV v roce 2025, nového elektrického SUV od Chrysleru a plně elektrického Jeep Wagoneer S, na něž naváže pět dalších vozů napříč značkami do roku 2026. Nyní se online objevily údajně finální designy modelu Wagoneer S EV, odhalující podrobnosti o tomto elektromobilu očekávaném ještě letos.

Uniklé obrázky ukazují elegantní SUV s hranatými prvky, typickými pro značku Jeep, ale s futuristickými LED světlomety, elektrickou maskou chladiče a výraznými nápisy „Wagoneer S“.  Interiér by měl nabídnout luxusní a prostorné prostředí s velkými displeji a nejmodernějšími technologiemi. Ale zaujme také výkon. Stellantis slibuje u Wagoneeru S až 600 koní a zrychlení z 0 na 96 km/h za pouhých 3,5 sekundy.

Co značí magické písmeno „S“?

Podle šéfdesignéra Stellantis Ralpha Gillese je „S“ zkratkou pro „speed“ (rychlost), a šéf americké divize Jeep Jim Morrison dodává, že „půjde o velmi divokou jízdu“. Cena a další detaily zatím nejsou známé, ale jedno je jisté: elektrický Wagoneer S rozhodně budí pozornost.

Už dříve Stellantis potvrdil, že Wagoneer S bude využívat novou platformu STLA Large. Konkurent Tesly Model X a dalších prémiových elektromobilů má dorazit na trh do konce roku 2024. Příchod těchto elektromobilů značí zásadní změnu pro Stellantis a tradiční americké značky. Budou tyto modely úspěšné v konkurenčním prostředí elektromobility? To se dozvíme brzy, ale jedno je jisté – automobilový trh čeká další elektrická revoluce.

Zdroj info: Motor Trend.
Zdroj médií: Jeep.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články