PRÁCE 🧰

BYD Seagull – rozměry, cena, pohon, dojezd

19. 4. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Výběr elektrického auta Nabídka elektrovozů automobilek

Prodeje elektromobilů se mají údajně začít hýbat v době, kdy bude levnější auto na baterie než klasický spalovák. Automobilka BYD něco takového skutečně přinesla.

BYD Seagull – rozměry, cena, pohon, dojezd

Články na téma automobilky a jejich elektromobily:

  1. Elektrický Nissan GTR
  2. Automobilka VinFast v America pohořela. Uspěje v Evropě?
  3. Elektromobil od Jeepu válcuje svět
  4. Škoda Epiq: Představení levného elektromobilu
  5. BYD Seagull – rozměry, cena, pohon, dojezd - právě čtete

Pokud BYD neznáte, je to relativně mladá, ale významná firma v Číně. V podstatě se jedná o konglomerát, který byl založený v roce 1995, nicméně BYD Auto, tedy dceřiná společnost, existuje od roku 2003. Aktuálně je to největší výrobce elektrických aut na světě. Podle některých měřítek je to Tesla, ale to není podstatné. Důležité je vědět, že BYD je ve světě aut skutečně velkým hráčem, ačkoliv u nás zatím poměrně neznámým.

Novinkou v portfoliu automobilky je model Seagull, což je malé auto nižšího segmentu, v podstatě takový základ pro přepravu z bodu A do bodu B. Rozměry se blíží zhruba velikosti Toyoty Yaris, nicméně pořád je to spíš auto pro dva, tomu ostatně napovídá i rozvor, který činí rovných 2,5 metru.

BYD Seagull – rozměry

  • Délka 3 780 mm
  • Šířka 1 715 mm
  • Výška 1 540 mm
  • Rozvor 2 500 mm

Co s týče designu, ten je samozřejmě subjektivní, nicméně už na první pohled je znát asijský původ vozidla, což není myšleno nijak pejorativně. Malá auta mívají někdy trochu zjednodušené tvary, čemuž se zde vývojáři vyhnuli a naopak si dovolili třeba výrazné prolisy na dveřích a dotvoření vizuálu pomocí tmavých plastů. Ne, rozhodně to nepůsobí odfláknutě nebo dokonce lacině.

BYD Seagull – rozměry, cena, pohon, dojezd

Uvnitř to rovněž nevypadá špatně, zatím jsme si sice neměli možnost osahat použité materiály, ale na takové ty laciné plasty to popravdě úplně nevypadá a i s designem si očividně někdo vyhrál. Uprostřed je samozřejmě barevný displej infotainmentu, který má úhlopříčku deset palců.

BYD Seagull – pohon, baterie

Výkon 55 kW a 135 Nm opticky nepůsobí jako nic výjimečného, nicméně u elektromobilů je kroutící moment v plné hodnotě k dispozici od velmi nízkých otáček. A co si budeme povídat, na jízdy mezi vesnicemi nebo po městě je to dostatečná hodnota. Motor je synchronní s permanentními magnety.

BYD Seagull – rozměry, cena, pohon, dojezd

Zajímavé je to s bateriemi, u kterých nabízí BYD dvě možnosti. První je 30,08 kWh, se kterou auto dle normy CLTC ujede 305 kilometrů, což reálně bude něco kolem 230 až 260 kilometrů na jedno nabití. Větší akumulátor má kapacitu 38,88 kWh a zde se již bavíme o dojezdu dle CTLC 405 kilometrů, takže v praxi něco přes 300 kilometrů.

BYD Seagull – cena

Na domácím trhu se vůz dostal na částku odpovídající zhruba 9700 dolarům, tedy 225 tisícům korun. Ano, je to Čína, takže se jedná o silně dotovanou nabídku. Mimo Čínu je auto nabízeno zhruba za dvojnásobek, což je ale pořád docela akceptovatelné. Zatím jsme tu kolem půl milionu měli jenom Dacii Spring, která je opravdu osekaná jen na to nejnutnější. BYD Seagull je oproti ní o generace napřed.

Zdroj info: BYD.
Zdroj médií: BYD.

Podobné články