PRÁCE 🧰

Investice do akcií Tesly. Dobrá volba?

11. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Tesla

Vyplatí se ještě investovat do americké automobilky Tesla? Nebo je to bláznovství, které nemůže vyjít?

Akcie Tesla. Vyplatí se investice?

Situace na akciových trzích se mění prakticky ze dne na den. Při pohledu do posledního roku je zřejmé, že v globálu se podnikovým akciím poměrně dařilo. Index S&P 500, kam je zahrnuto 500 amerických firem s největší tržní kapitalizací, v meziročním srovnání zaznamenal růst o skoro 17 procent.

Velkou otázkou ale je, jak si v poslední době vedou automobilky a zda se investice do těchto akcií může běžnému investorovi vyplatit. Je zřejmé, že výslednou cenu akcií v konečném důsledku ovlivňuje spousta faktorů, přesto je však potřeba tyto skutečnosti v souhrnném měřítku vyhodnotit a stanovit, zda taková investice může vyjít.

Poslední rok Tesle celkem vyšel

Už řadu let vzbuzují velké dohady i investice do akcií automobilky Tesla, tedy jednoho z průkopníků momentálně trvající elektromobilové éry. Na počátku takové analýzy je potřeba uvést, že kupříkladu v porovnání s konkurenční německou automobilkou Volkswagen si Tesla vede v posledním roce poměrně dobře. Její akcie totiž meziročně stouply o zhruba čtyři procenta.

Firma se možná i díky velké aktivitě CEO Elona Muska těší obrovské popularitě mezi investory. Americké automobilce se daří rozšiřovat výrobu, nové vozy produkuje už i v Německu nebo na území Číny. Tesla se poměrně dobře zaměřuje na technologický pokrok, svou pozornost věnuje i směrem jako je robotika, software či bateriové úložiště.

Jsou i další důvody, proč by investice do Tesly mohla dávat smysl. Trh s elektromobily obecně roste, v budoucnu nebudou mít spotřebitelé v podstatě jinou možnost než si pořídit právě jen nový elektromobil. Jelikož se Tesla vůbec na spalovací motory nezaměřuje, jde o výhodu, ze které může v delším horizontu profitovat.

Tesla se navíc zaměřuje na skladování energie a rozšiřuje síť dobíjecích stanic. Hovořit je možné i o zahájení produkce modelu Cybertruck nebo výroby nákladních automobilů s návěsem. To všechno jsou důvody, proč by se investice do Tesly mohla vyplatit.

Nevýhody nejspíš převažují

Je však třeba zdůraznit, že v případě investice do akcií Tesly platí i několik zásadních nevýhod. Poslední data ukazují, že Tesle klesá provozní marže, a to třeba i ve srovnání s již uvedeným německým Volkswagenem. Provozní marže byla ve čtvrtém kvartále roku 2023 pouze na úrovni 8,2 procenta. Komplikací jsou navíc i stále vysoké sazby většiny centrálních bank po celém světě, které Tesle zvyšují výpůjční náklady. I to se do výsledků firemního hospodaření jasně propisuje.

Zároveň platí, že ačkoliv Tesla v minulosti zaujala celou řadu investorů, v posledních měsících jí citelně roste konkurence. Nabídka nových elektromobilů roste, a to ze strany již zavedených značek třeba z Evropy, nebo kupříkladu i z oblasti Asie. Čínské automobilky oproti Tesle v mnohém nabízí řádově přijatelnější konečnou cenu, ve prospěch některých evropských automobilek zase hraje prestiž, kterou si získaly zejména díky několikaleté úspěšné výrobě spalovacích motorů.

Dalším negativním faktorem ve vztahu k akciím Tesly jsou i vysoké náklady na vozidla. Ačkoliv se ceny mnohých důležitých surovin pro výrobu za posledních několik měsíců citelně snížily, konečné ceny nových vozů zůstávají vysoké. Může jít o komplikaci, kvůli které se nemusí Tesle na globálním trhu dostatečně prorazit. Řada spotřebitelů po celém světě totiž v uplynulých měsících výrazně uzavřela své peněženky. Šetří, kde se dá a na to by Tesla mohla negativně doplatit.

Při srovnání možných plusů a minusů plyne, že investici do akcií automobilky Tesla se jeví pro konzervativní investory jako riziková a za současné situace ji není vhodné doporučit. Cena akcie se jeví jako nahodnocená a prostor pro další růst při zvážení možných rizik není příliš vysoký.

Zdroj info: businessinsider.com, cbsnews.com.
Zdroj médií: Depositphotos, Google Finance.

Podobné články