PRÁCE 🧰

Tesla Cybertruck už brzy zamíří k zákazníkům

20. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tesla

Jedno z nejkontroverznějších aut posledních let je Tesla Cybertruck. Představení se odehrálo v roce 2019 a jak má Tesla ve zvyku, kupující ho dostanou se značným zpožděním. Zdá se však, že ten okamžik už přeci jen přichází.

Cybertruck dostanou první zákazníci ještě letos

Parametry auta vypadají na papíře docela oslnivě. Mastodont o velikosti malého autobusu a s hmotností ke čtyřem tunám má zrychlit z nuly na sto v čase kolem tří sekund, maximální rychlost bude prý 210 km/h a dojezd se má pohybovat až kolem 800 kilometrů. K tomu připočtěte možnost tahat přívěs o hmotnosti až 6400 kilogramů a máte ultimátní pracovní pickup, akorát na baterky. První kupující mají vůz dostat už letos, pravděpodobně v prosinci.

Kontroverzní design

Co názorově rozděluje, je design. Někomu se futurismus líbí, jinému připadá podoba auta naprosto zvrácená a odporná. Tesla míří velkými plochami ke snadné výrobě i opravitelnosti, navíc možná bude mít vůz i docela dobře definované rozměry z pohledu řidiče. Ostatně krabicoidní dodávky se taky parkují lépe než kdejaký zakulacený crossover.

Realita možná nebude tak růžová, jak ukazují novinky a zejména fotky, kterých se vyrojily snad stovky. Cybertruck očividně prochází fází testování v reálném provozu, jenže tím dala automobilka na odiv i všechny nedostatky. Nepřesnou výrobou proslul především Model 3, který měl tragické slícování, protikorozní ochranu a několika kusům dokonce chyběly i velmi důležité šrouby na zavěšení. Zkrátka naprosté diletanství, které ukázalo v plné nahotě, že Tesla je sice technologická špička, ale s výrobou má pramalé zkušenosti, což se projevit zákonitě někde muselo.

Tesla a kvalita výroby

Jak se ukazuje, tak minimálně prototypy Cybertrucku jsou dost zvláštně sestavené. Pomiňme špatně nalepenou černou folii, kterou byl prototyp opatřen, ale třeba A sloupek (respektive spíš jeho kryt) je očividně dost mizerně slícovaný, mezery mezi panely karoserie jsou každá jiná a díly na sebe viditelně velmi špatně navazují (některé dokonce ve dvou osách). Svědci, kteří měli možnost se na auto zblízka podívat, potvrzují, že do některých mezer lze zastrčit prst, což je třeba u německé produkce absolutně neakceptovatelné. Tesla tedy bude muset asi ještě hodně zamakat na kvalitě výroby, jinak jí budou zákazníci Cybertruck vracet.

Tesla Cybertruck v Evropě?

Kdy se dočkáme v Evropě? Jestli a kdy se bude Tesla Cybertruck prodávat v Evropě, není jasné. Na platformě Donio vznikl očividně dost narychlo spíchnutý projekt výběru peněz na první kus, který by nadšenci koupili v USA a následně dostali do České republiky. Krom tohoto bizarního nápadu, který nevypadá, že by mohl uspět, se zatím elektrický mastodont do prodeje na starém kontinentu nechystá. Důvodů je několik a všechny mají původ v sešněrované legislativě. Mimochodem, není to potvrzený údaj, ale hmotnost vozidla má začínat na 3,6 tunách, což by dost omezilo počet kupujících. Ti, kteří by přesto Cybertruck doma chtěli, by si museli udělat řidičské oprávnění skupiny C. A pak jsou tu „drobnosti“, jako třeba tvar karoserie, u kterého je s velkým otazníkem, jak bude fungovat při střetu s chodcem nebo jiným autem.

Tesla Cybertruck cena

Částka, kterou si Tesla za vůz řekne, je zatím neznámá, pro zájemce je možnost rezervovat si jeden kus za zálohu v podobě 100 dolarů. Auto samotné má vyjít na zhruba 70 tisíc dolarů v základní verzi, což je asi 1,611 milionu korun. S větší baterií, výkonem a výbavou samozřejmě cena poroste.

Zdroj info: insideevs.
Zdroj médií: Insideevs, Twitter.

Podobné články