PRÁCE 🧰

Cyklisté a chodci na silnici patří k nejzranitelnější skupině

1. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zatímco řidiči mají kolem sebe plechový tank, cyklisty ani chodce na silnici nemá před srážkou co chránit. Stávají se tak vůbec nejohroženějším účastníkem na silnici. A tak stejně jako řidiči musí i oni dodržovat pravidla silničního provozu a také něco navíc. Na pozemních komunikacích se může stát ledacos. Jak se tedy správně chovat na silnici?

Chodci a cyklisti na silnicích - nejzranitelnější skupina

Nezapomeňte, že dle zákona je chodcem každý, kdo má psa na vodítku, jede s kočárkem nebo táhne za sebou sáňky. Chodci na silnici by měli mít ve své zájmu, aby se vyhnuli kolizi s automobilem, protože v takových případech jsou následky fatální. Stačí přitom dodržovat jednoduchá pravidla při pohybu na pozemních komunikacích.

Je zajímavé, že od roku 2014 je dopravní výchova povinnou výukou na základních školách, jak je tedy možné, že přibývá stále více dopravních nehod chodců? Bohužel do statistik se zapisují převážně dospělí jedinci, kteří by tak povinně měli absolvovat rychlokurz správného chování na silnicích, pak by se počet nehod možná zastavil a už nezvyšoval. Vážně jsou lidé k sobě tak moc sobečtí?

Chodci na silnici a pravidla

Chodci na silnici chybují zejména ve dvou případech, a to že přecházejí tam, kde nemají a nebo nejsou vidět - ty nemají na sobě reflexní prvky.

To nejdůležitější je, aby byl chodec vždy viditelně opatřen reflexním prvkem, a to zejména v noci. Na žádné silnici mimo město se nevyskytují lampy, a tak člověk samozřejmě není vidět. Reflexní prvky pomáhají i v mlze nebo za jiné špatné viditelnosti. Vyhýbejte se také tmavému oblečení, které není při stmívání téměř už vidět.

Pokud je to nutné a musíte jít po silnici, pak se držte vždy co nejvíc levému kraji - auto vždy pojede proti vám. Často se ale stává, že lidé kašlou na strany a jdou si v klidu na pravé straně (souběžně s jedoucím vozidlem) - což je absolutně to nejhorší. Může se stát, že takto snadno řidič chodce na silnici přehlédne. Vždy tedy musíte jít tak, aby vozidlo jelo proti vám - nikoli za vámi.

Jestliže potřebujete přejít silnici a v blízkosti se nenachází přechod ani žádný podchod, pak byste měli mít na paměti, že máte silnici přecházet vždy kolmo k její ose. Nezapomeňte se důkladně rozhlédnout, i kdybyste to měli udělat vícekrát. Pokud si nejste jistí, raději si zajděte dál a přejděte silnici přes přechod. Ostatně ale i na přechodu platí pravidlo, že chodec nemá absolutní přednost - pamatujte tedy na to v případech, kdy se bezhlavě vrhnete do cesty. Raději počkejte, až auto zastaví a dá vám přednost, než aby vás někdo zbytečně srazil.

Je důležité také myslet na nebezpečné úseky, do kterých patří třeba zatáčky a nebo horizonty - v těchto případech by chodci na silnici měli počkat, až auto projede nebo jít raději po travnatém úseku silnice - řidič si najíždí ke kraji, aby lépe viděl. Při chodu po silnici byste také měli dávat pozor, to znamená, že nebudete čučet do mobilního telefonu, ale budete ostražití ke svému okolí.

Cyklisté na silnici

I cyklisté jsou označování za chodce, a to řidící nemotorové vozidlo. Přestože nemusí vlastnit řidičský průkaz, musí i oni znát a dodržovat pravidla silničního provozu. Naproti chodcům, cyklisti na silnici jezdí výhradně vpravo a to co nejblíže k okraji vozovky (s auty za zády). Nikdy by se nemělo stát, aby vedle sebe jelo víc cyklistů - vždy by tedy měli jet v řadě za sebou. Pokud má silnice cyklistický pruh, musí jet výhradně v něm a ne mimo něj.

Cyklisté na silnici by měli být také dobře viditelní - tedy opět reflexními prvky nejen na sobě, ale i kole. Pokud chcete na kole změnit směr, nezapomeňte dát pažemi znamení. Stejně tak by si měli dávat pozor při předjíždění odbočujících aut, nebo objíždět auto, které se bude rozjíždět. Na silnici by také cyklisté neměli vyrážet bez helmy.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články