PRÁCE 🧰

Reflexní prvky pro chodce, proč jsou tak důležité?

2. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zavedení povinných reflexních prvků pro chodce, kteří se v noci pohybují po pozemních komunikacích, které se nacházejí mimo obec, mělo zachránit nemalý počet životů. Realita je bohužel taková, že rok 2018, který byl prvním rokem, kdy byl zákon v platnosti, byl druhým nejhorším od roku 2012 a zaznamenaných srážek s chodci bylo 3532.

Reflexní prvky pro chodce - povinnost nosit reflexní prvky

Články na téma reflexní prvky:

  1. Reflexní prvky pro chodce - povinnost nosit reflexní prvky - právě čtete
  2. Viditelnost chodců aneb povinné reflexní prvky
  3. Reflexní vesta
  4. Povinná výbava na motorku

Reflexní prvky pro chodce, k čemu vlastně jsou?

Statistika úmrtí chodců naštěstí není až tak dramatická, jak by to mohlo vypadat z počtu srážek vozidel s nimi. K úmrtí dochází v 3,2 % případů. Toto číslo v dlouhodobém horizontu klesá, což je způsobeno především tím, že výrobci svá auta staví tak, aby případná zranění chodce byla co nejmenší a jeho šance na přežití co nejvyšší.

Vidět a být viděn

Pro chodce pohybujícího se po vozovce je nejdůležitější, aby byl dobře vidět i na větší vzdálenost. Postavu v černém oblečení může totiž řidič auta vidět na zhruba 20 metrů, ale klidně také až když ji míjí. Naproti tomu chodec s odrazkou je vidět už ze 200 metrů, což je dostatečná vzdálenost, aby se mu řidič bezpečně vyhnul. V tomto směru je asi nejlepší variantou reflexní vesta, ale za dostatečný se dá považovat prakticky jakýkoliv prvek, který odráží světlo zpět ke zdroji. Existují nejrůznější samolepky, pásky, klíčenky... Je toho zkrátka hodně a dobrou zprávou je, že reflexní prvek, který naplní literu zákona se dá pořídit už za pár desetikorun.

Kdo není vidět, zaplatí!

Pokud vás policie “nachytá”, že nemáte žádný povinný reflexní prvek umístěný viditelně na těle, může vás napomenout, ale také můžete zaplatit až 2 000 korun na místě, případně 1 500 až 2 500 korun ve správním řízení. V případě, že vás takto neoznačeného nedejbože srazí auto, je vysoká pravděpodobnost, že prst policisty, vyšetřujícího nehodu ukáže na vás, jako na viníka.

Povinnost nosit reflexní prvky, má smysl?

Když se vrátíme k prvnímu odstavci, kde jsme psali, že statisticky se nová povinnost pro chodce nijak neprojevila, je nasnadě otázka, zdali má tento zákon smysl. V tomto směru je třeba sledovat delší časové období, minimálně řekněme zhruba 3-5 let. Až poté lze hodnotit, jestli povinnost nosit reflexní prvky k něčemu přispěla. Dost velké procento chodců je totiž nosilo už před zavedením této povinnosti, někteří dokonce v kombinaci s malým blikajícím světlem, případně rozsvíceným telefonem v ruce. To je zcela ideální kombinace, jak o sobě dát včas vědět ostatním účastníkům provozu.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články