PRÁCE 🧰

Tesla Supercharger dobíjecí stanice nejen pro elektromobily značky Tesla

4. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Nabíjecí stanice Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o nabíjecích stanicích Nabíjecí stanice od společností Tesla

Z moderních elektromobilů jsou asi nejznámější Tesly. A stejně tak jsou známé i jejich nabíjecí stanice, známé jako Tesla Supercharger. Čím jsou specifické? A opravdu se u nich nedají nabíjet jiné elektrické vozy?

Tesla supercharger

Elegance Tesla Supercharger

V první řadě je třeba říct, že Superchargery Tesla považuje spousta elektromobilistů za nejkrásnější nabíječky. Tesla si s jejich designem opravdu vyhrála a je to i tak trochu "součást zážitku" z jejích aut. Ty úplně prapůvodní návrhy vypadaly ještě odvážněji, ale i současná podoba je dost výjimečná. Nejsou to zkrátka jen nudné hučící krabice.

Tesla Supercharger v ČR

V České republice není Superchargerů zrovna přehršel, konkrétně se jedná o 7 míst. S ohledem na dojezd elektromobilů Tesla to až tolik nevadí (Tesly se ostatně dají nabíjet i na běžných nabíječkách), jedinou velkou "díru" tvoří oblast severních/východních Čech a západní Moravy.

Nabíječka Tesla Supercharger

Ještě v loňském roce bylo po nějaký čas možné nabíjet na Tesla Superchargerech v podstatě jakýkoliv elektromobil, poté bylo nabíjení omezeno pouze na Tesly a od druhé poloviny roku 2022 je opět možné nabíjet i jiné elektromobily. 

Generace Tesla Supercharger a rychlost dobíjení

Nabíjecí stanice Tesly se liší podle generace a s tím souvisí i výkon. U nás umí Superchargery v Lovosicích a Kamenném Újezdu dobíjet výkonem až 250 kW, zbytek zvládá i tak pořád skvělých 150 kW. Cena dobíjení je v současné turbulentní době předmětem změn, koncem roku 2021 se dalo nabíjet za 8,3 koruny za kilowatthodinu. Čas od času Tesla udělala akci, že na nové vozy dala doživotní dobíjení u svých nabíječek Tesla Supercharger zdarma. Majitelé těchto aut tak cestují prakticky zadarmo, jen za náklady na opotřebení pneumatik a vozu.

Tesla Supercharger nabíječka

Zdroj médií: Tesla, Depositphotos.

Podobné články