PRÁCE 🧰

Které automobilky v následujících letech končí s klasickými spalováky?

8. 1. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Automobilový průmysl se v posledních letech podrobil dramatickým změnám, přičemž mnoho významných automobilových značek přistoupilo k razantnímu konci vývoje a výroby tradičních spalovacích motorů. Tento trend je odpovědí na narůstající tlak na automobilky, aby přešly na udržitelnější a ekologičtější alternativy v reakci na rostoucí „eko“ obavy a legislativní opatření.

Které automobilky v následujících letech končí s klasickými spalováky?

Audi

Jednou z klíčových změn v tomto směru představuje rozhodnutí automobilky Audi, která plánuje ukončení vývoje nových generací spalovacích motorů do roku 2026 a od roku 2033 plánuje nabízet pouze elektromobily. Toto rozhodnutí je zčásti ovlivněno legislativními kroky, zejména zákazem nových vozidel se spalovacími motory ve Spojeném království od roku 2030 a v Evropské unii od roku 2035.

Volvo

Další významnou značkou, která směřuje k ukončení éry spalovacích motorů, je automobilka Volvo. Ta plánuje zastavit prodej veškerých vozů se spalovacími motory od roku 2030, což zahrnuje jak benzínová, tak dieselová auta. Tato změna je v souladu s celkovým trendem automobilového průmyslu k elektrifikaci.

Volkswagen

V návaznosti na tyto kroky oznámila i automobilka Volkswagen, že plánuje ukončit vývoj nových generací spalovacích motorů, a to do roku 2035 se chce zaměřit výhradně na výrobu elektromobilů. Volkswagen tak reaguje na evropský zákaz nových spalovacích motorů v Evropské unii od roku 2035.

Luxusní automobily Bentley

Dále se připojuje i prémiová a luxusní automobilka Bentley, která hodlá od roku 2030 nabízet pouze elektromobily.

Podobný postup zvolila automobilka Genesis, která plánuje ukončit prodej nových spalovacích vozidel do roku 2025 a od roku 2030 nabízet výhradně elektromobily. V Evropě plánuje Opel nabízet plně elektrické vozy již od roku 2028.  Automobilka Mini hodlá od roku 2030 uvádět na trh pouze elektromobily.

Svůj konec spalováků však dodnes neoznámila automobilka BMW. Navzdory tomu, že BMW investuje do rozvoje elektrických vozů, chce zachovat možnost výroby spalovacích motorů. Zaměřuje se na flexibilitu pohonu a bere to jako součást své strategie, umožňující zákazníkům volbu bez ohledu na typ pohonu.

Tyto kroky automobilových gigantů naznačují zásadní změnu v průmyslovém odvětví směrem k elektromobilům jako budoucnosti dopravy. Tento vývoj je poháněn jak ekologickými závazky automobilových výrobců, tak také legislativními opatřeními, která kladou důraz na snižování emisí a podporují elektrickou mobilitu. Evropská unie a její úředníci už představili několik kontroverzních opatření. Například plán Euro 7 se může zdát jako „posledním hřebíčkem do rakve spalovacích aut“, ale tím to jen potvrzuje fakt, že plošný zákaz spalováků je pouhou formalitou. Individuální automobilová doprava zůstane dostupná a současná spalovací auta nebudou zakázána. Přechod bude postupný až lidem dojde, že ta elektřina není až tak špatná. Jaký na to máte názor vy? Pochlubte se do komentářů!

Zdroj info: BMW, Volvo, Audi, VW, Bentley.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články