PRÁCE 🧰

Elektromobily a jejich budoucnost

8. 10. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Historie a vývoj elektromobilů

Současná tvář světa elektromobilů je zatím dost nevyvážená. Na jedné straně jsou tu obrovské výhody, na straně druhé máme stále dost vysoké ceny a pořád ještě omezený dojezd na jedno nabití. Co přinese budoucnost?

Jaká je budoucnost elektromobilů?

Cena elektromobilu

Cena elektromobilu je zatím největší a nepřekousnutelné negativum, které mnoho potenciálních zákazníků odrazuje. Není divu, rodinné auto na baterky začíná na zhruba milionu korun a to bude spíše v jedné z chudších výbav. Největší položku z nákladů na výrobu si pro sebe ukousne baterie elektromobilu. Ta často tvoří 80-90 % ceny vozu, takže automobilky musejí své elektromobily doslova dotovat. Náklady na vývoj a postavení nové výrobní linky totiž zaplatí až desetitisíce prodaných aut, ne stovky nebo jednotky tisíc. A proč to výrobci aut dělají? Protože musí, tlačí je k tomu uměle vytvořený diktát emisních povolenek. Bez nich by ostatně asi ani neexistovala Tesla, která extrémně rychle zbohatla právě na tom, že je prodávala ostatním automobilkám, aby ty mohly prodat více aut s konvenčními motory.

Budoucnost elektromobility je ale dle mnoha odborníků růžová. Jen je potřeba, aby se zvedly prodeje elektromobilů, a to minimálně o řád. Pak mohou údajně jít dolů ceny baterií. Jenže to už se začínáme točit trochu v kruhu. V EU se každopádně elektromobily budou prodávat stůj co stůj, tlak z Bruselu je v tomto neúprosný a některé země se zavázaly, že od určitého roku (většinou 2030 nebo 2035) se u nich nebudou dát spalováky koupit.

Dojezd elektromobilů

S tím jak pokračuje vývoj baterií do elektromobilů se postupně zvyšuje i jejich energetická hustota. Ve srovnání s nádrží nafty nebo benzínu je to pořád dost bída, ale začínáme se pomalu dostávat dál a dál. Teoretický dojezd už má spousta elektromobilů přes 500 kilometrů, v praxi je třeba počítat o pětinu až čtvrtinu méně. Tady jsme ale rozhodně optimističtí, za deset nebo patnáct let nebude problém na jedno nabití překonat 600, možná 800 kilometrů. Což stačí drtivé většině uživatelů.

Baterie do elektromobilu

Ze všech stran se snad každý týden dočteme o nějaké nové "revoluční" baterii elektromobilu, jejiž sériová výroba je doslova na spadnutí. V praxi tu máme pořád víceméně to samé, ale za pár let tu budou baterie s pevným elektrolytem, to je skoro jistota. Pak tu máme superkondenzátory, do kterých se vkládaly velké naděje ještě zhruba tři roky nazpět. Vývoj baterií do elektromobilu ale moc nepokročil a počítá se s nimi když už, tak spíše do hybridů.

Výkon elektromobilu

Už v tuhle chvíli mají auta s elektromotorem dost navrch. Tedy v přímce. V zatáčkách je omezuje těžká baterie, ačkoliv ta zároveň i snižuje těžiště. Tak jako tak je vyšší hmotnost třeba na okruhu prostě nevýhoda. Většina řidičů se ale na limity přilnavosti nedostane, takže toto je úplně trápit nemusí. Každopádně příští roky budeme asi častěji vídat neuvěřitelná čísla v kolonce "Parametry". Takový Rimac C-Two má skoro 2 000 koní a není mnoho elektromobilů, které by při rozjezdu na semaforech neměly navrch nad spalováky. Nadšení ze zrychlování obvykle končí někde kolem stovky. Pak už je elektromotor v nevýhodě, protože točí příliš vysoké otáčky, kde žere hodně energie a dochází mu dech. Tohle třeba Porsche vyřešilo dvoustupňovou převodovkou u svého Taycanu, který díky tomu solidně zrychluje i vysoko nad dálničním maximem. A není vyloučené, že do budoucna podobnou cestou půjdou i další výrobci. Pomohlo by to zároveň i zvednout dojezd při cestování po dálnicích.

Nabíjení elektromobilu

Síť nabíjecích stanic utěšeně roste, stejně tak výkon, kterými mohou elektrické vozy čerpat energii. Lepším standardem je dnes 150 kW, což umožňuje dobít na solidní porci kilometrů během pár minut (nabíjení do plna se časově nevyplácí, nad 80 % výkon dobíjení klesá, aby nadměrně netrpěla baterka). Ti, kteří elektromobil mají ale většinou stejně nabíjí doma ze zásuvky nebo wallboxu. Ten začíná být pomalu standardem u každého lepšího hotelu a v budoucnu se bude při stavbě nového domu automaticky počítat i s dobíjecím místem pro elektromobil.

Daně a dotace na nákup elektromobilu

Tady je to velká neznámá, ale logika velí jednoznačně - elektromobily své výhody začnou ztrácet s tím, čím víc jich bude. Kdyby v Praze všichni najednou začali parkovat zdarma, vedení města by mělo rázem díru v rozpočtu. Stejně tak je to s dotacemi. Ať na ně máte názor jakýkoliv, někdo ty peníze vydělat musí a časem se elektromobily dotovat přestanou. Z části proto, že jejich prodeje rostou a neúměrně by rostly dotační náklady. A z části i proto, že spalováků bude na výběr méně a budou na ně uvaleny vyšší daně. Spousta lidí si tak bude muset elektrovůz koupit, protože nebudou mít jinou možnost. Stejně tak to chtě nechtě musí dopadnout s dálniční známkou.

Zdroj médií: Volkswagen.

Podobné články