PRÁCE 🧰

Dotace na elektromobily v Česku letos nevyjdou, musí se šetřit

13. 6. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Dotace na elektromobily Dotace na elektroauta v Česku

Část automobilového světa je nakloněná vstříc elektromobilitě. Aby tyto vozy byly více přístupné i pro obyčejné lidi, slouží k tomu dotace. Jenže v Česku je systém trochu komplikovanější a zároveň letos nás žádné dotace na elektromobily bohužel nečekají.

Dotace na elektromobily

Svět se neustále vyvíjí a je potřeba reagovat na rychlé změny. Bohužel, příchod koronaviru zavinil, že plánované dotace se letos nekonají. Peníze jsou holt třeba v trochu jiných sektorech. Ostatně Česká republika není do elektromobility ještě moc zázračně zainteresovaná jako třeba Německo nebo Norsko.

Dotace jen pro právnické osoby

Dotaze tu dostávají pouze firmy, buď pro nákup vozů nebo pro vybudování nabíjecích stanic. Je tak jasné, že obyčejní lidé si přeci jen raději koupí dostupnější spalovák, než elektromobil, na který nedostanou od státu ani korunu. I když je třeba podotknout, že v loňském roce se auta do zásuvky těšila zvýšení prodejů a domů si jej pořídilo přes 3000 majitelů. V současném roce je předpoklad až dvojnásobný. 

Zdali je to ten správný přístup nebo ne, se dozvíme během pár let, až se elektromobilita začne stávat běžnější součástí našich životů. Z evropského hlediska jsme u nás v Česku lehce v této problematice zpozděni. A ačkoliv někomu přijde, že dobíjecích stanic je po Česku dost, není to tak, infrastruktura v tomto směru by mohla být i na lepší úrovni. Ostatně zlatou střední cestou pro některé uživatele jsou stále hybridy, které jsou jakýmsi kompromisem mezi světem spalovacích agregátů a elektřiny.

Letos mělo jít o šestou dotační vlnu pro firmy, která měla hodnotu 150 milionů korun, program se tak s příchodem koronavirové krize a celkovému pozastavení ekonomiky upozadil a zrušil. Schválení plánů dotací na další rok podléhá pod Evropskou komisi, a tak je možné, že nová dotace přijde až v roce 2022. Možná se tentokrát dočkají i nepodnikatelé.

Dotace na elektromobily

Jak to bylo s dotacemi v minulosti

Ještě v roce 2020 si firmy mohly zažádat o dotaci na elektromobilitu. Na velikosti podniků nezáleželo, jedinou podmínkou bylo, že musí být mimopražské. Dotace mohla být využita na nákup elektromobilu, postavení dobíjecí stanice, pořízení akumulace energie a případně na nákup strojů a realizaci projektů spojených na zpracování druhotných surovin.

Podmínkou pro získání dotace bylo, aby firmy měly nulové nedoplatky vůči státu nebo evropské unii, zároveň měly uzavřená alespoň dvě účetní období a měly dostatečné množství finančních prostředků na zhotovení dobíjecí stanice nebo koupení elektromobilu a to především proto, že byla dotace vyplácena vždy zpětně. Ve finále šlo získat až 80 % podpory z dotace, to se mohlo vyšplhat až do 70 milionů korun. Samozřejmě každá žádost byla pečlivě prověřena, aby nedošlo k případným podvodům.

Jak to funguje ve světě

Ať už v Evropě nebo v Americe jsou běžné dotace nejen pro firmy, ale také pro fyzické osoby. Samozřejmě mají svá přesně daná pravidla, ale funguje to. Částky se napříč zeměmi pohybují od zhruba pět tisíc euro až po devět tisíc euro. Někde je méně, jinde zase více.

Ve většině případů je i podmínka, že elektromobil nesmí být dražší jak milion korun, pokud částka překročí hranici, nemá majitel nárok na dotaci. Což je trošku diskriminace v podobě upřednostňování levnější elektromobilů, které ale nemusí nabídnout takové kvality jako dražší kousky. Ty mohou budoucí majitele lákat právě například na vyšší maximální počet ujetých kilometrů na jedno nabití. Priority si tak člověk musí uspořádat sám. Jinde zas dostanou majitelé ještě další slevu, když si koupí auto od té určité automobilky, která je do programu zapojena.

Zdroj médií: redakce.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články