PRÁCE 🧰

Dotace na elektromobil 2022

21. 2. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Dotace na elektromobily Dotace na pořízení elektromobilu

Ani letos to s dotacemi na elektromobily nebude pro fyzické osoby vůbec žhavé. Prim dostávají ty právnické a to ještě v omezeném množství.

Dotace na elektromobil 2022

Zatímco celá Evropa chce jít vstříc elektromobilitě, v Česku dotace trochu zaostávají. Pro běžného českého občana je stále vlastnictví elektromobilu tak nějak nereálné, a tak není divu, že stále fandí spíše spalovacím motorům. Ostatně ono i s nabíjecími pointy to není zrovna dvakrát růžové a pokud člověk nemůže nabíjet doma, může být pro něj problematické hledat vhodnou alternativu, kde se na elektřinu napojit. Ale kdo ví, třeba se to časem zlepší.

Částka může být proměnlivá

Podle Ministerstva průmyslu, obchodu a dopravy ČR by se mělo vyčlenit pro dotace od roku 2021 do roku 2027 přes 34 miliard korun. Realita je ale taková, že ne každý si zatím o tuto dotaci může požádat, jak je běžné v okolních státech. Většina těchto peněz tak poputuje k podnikatelům na nákup elektromobilů nebo na výstavbu nových dobíjecích stanic.

V současné době je známa pouze přibližná částka, ne však přesné programy dotací, které budou Evropským fondem schváleny a otevřeny. Nicméně i tak je jasné, že se dotační programy budou týkat podnikajících osob, nikoli běžných občanů. Tento krok možná stěžuje právě i krize pandemie koronaviru, kdy ze strany státu jsou peníze potřeba trochu někde jinde a je to prostě neekonomické. Bohužel více informací o programech není známo, předpokládáme, že se objeví v průběhu roku 2022.

Nicméně již teď je jasné, že u některých programů budou moci podnikatelé získat až 30 % podpory z Evropského fondu na nákup nového elektromobilu a bude-li se jednat o výstavbu nového neveřejného nabíjecího místa, pak projekt bude podpořen až 75 %. Je nutné ale připomenout, že každý případ je posuzován individuálně, a tak je možné, že podnikatel na tu nejvyšší možnou míru dotace nedosáhne.

Dotace mají i svá pravidla, například maximální možná cena elektromobilu musí činit 1 250 000 korun, jinak bude žádost vyřazena. Obdobná situace nastane v případě dobíjecí stanice, kde se jedná o dotaci ve výši minimálně 250 000 korun.

Zdroj info: Dotace elektromobilita.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články