PRÁCE 🧰

BMW E46 compact: Výhody a nevýhody malého BMW

26. 5. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady BMW

BMW E46 compact bylo velmi populární zejména díky svému modernímu designu, výkonným motorům a sportovnímu zážitku při jízdě. V tomto článku se podíváme na výhody a nevýhody BMW E46 compact a zvážíme, zda se jedná o dobrý výběr pro ty, kteří hledají malé a zábavné auto.

Výhody a nevýhody BMW E46 compact

BMW E46 Compact je takovým přímým následníkem kompaktní verze E36 (1993-2000). Třídveřovou zmenšeninu každý nadšenec do aut hned poplive a málem jej nazve ještě horšími názvy než například takovou Multiplu. Mnoho autíčkářů však nadává úplně zbytečně, protože „dokud nezkusíš, nevíš, o co přicházíš“. V čem je tedy Compact tak skvělý?

BMW E46 Compact a jeho krátká historie

BMW E46 Compact bylo vůz střední třídy vyráběný německým výrobcem automobilů BMW v letech 2000 až 2004. Jednalo se o menší verzi modelu E46, která byla nabízena v provedení třídveřového hatchbacku. Compact je vlastně plnohodnotná trojková řada E46, jenom mu pozměnily pár detailů – přišel o zadek a dali mu brejličky. Měl být přímým konkurentem Golfu, tak se pojďme podívat, jak se to německým inženýrům podařilo.

Vozy BMW v inzerci na našem portálu

Vůz se vyznačoval „sportovně laděným designem“, což z něj dělalo velmi zábavné auto na řízení. V porovnání s většími modely řady E46 nabízelo kompaktní provedení nižší spotřebu paliva a nižší náklady na údržbu. Taky se s ním ve městě dobře parkovalo a dodnes může být takovým městským otloukánkem a moc vám to vadit nebude. Do compacta jste nacpali kde co, protože se kufr otvíral celý i s oknem.

Navíc miluje sníh, takže si s ním zimní radovánky opravdu užijete s rohlíkem na tváři. Smutné čtyři očka jsou možná důvodem, proč je i dnes cena těchto kompaktních vozítek tak nízká – ale to je vlastně dobře, protože za málo peněz dostanete v podstatě hodně muziky. E46 Compact byl nabízen s různými motory, včetně benzínových řadových čtyřválců i šestiválců o objemu 1,6 až 2,5 litrů (N40/N45/N42/N46 I4 a M54 I6) a dieselových řadových čtyřválců o objemu 2,0 litrů. I přesto, že se vůz těšil značné oblibě u řidičů, byla jeho výroba ukončena v roce 2004 a nahrazena modelem BMW řady 1 (E87).

Výhody a nevýhody „kompakta“

BMW E46 Compact je automobil, který kombinuje praktičnost s dynamikou. Tento model nabízí kompaktní rozměry a zároveň zachovává výkon charakteristický pro BMW. Mezi hlavní výhody tohoto vozu patří zavěšení „Z-axle“, které měl již předchůdce e36, avšak zde přichází ve vylepšené verzi. Jedná se o zavěšení, které zajišťuje lepší ovladatelnost a stabilitu, přesné řízení, které poskytuje vynikající zpětnou vazbu a ostřejší řazení, které umožňuje rychlé a plynulé přehazování rychlostí.

V závislosti na roku výroby a původu vozu může BMW E46 Compact ukrývat hned sedm různých benzinových pohonných jednotek, dvě mají objem 1,6 litru dvě 1,8 litru dvě 2,0 litru a jedna 2,5 litru. Tyto pohonné jednotky jsou N40B16, N45B16, N46B18 a N42B18 N46B20, N42B20, M54B25 proto může být poměrně problém najít ty správné náhradní díly. Hlavním rozdílem mezi těmito motory jsou hlavy válců. Zatímco motory N42 a N46 využívají technologii plynule proměnného zdvihu sacích ventilů zvanou Valvetronic, která nahrazuje funkci škrticí klapky, motory N40, N45 a M54 tuto výsadu nemají. Motory vybavené Valvetronicem pak mají dřívější odezvu na plyn, zvyšují účinnost motoru a mají nižší spotřebu. To je ale asi jediná výhody, v případě poškození (nejčastěji krokový motorek) má motor divný chod a je potřeba jej opravit.

To, co se zdálo být fajn kdysi, však v dnešních letech končí. Poměrně nízké ceny vozidel jsou vynahrazovány poměrně drahým servisem, protože na to lidi prakticky kašlou, dokud to jezdí. Jednou z hlavních nevýhod může být problém s korozí na karosérii, zejména na prazích, lemech, zvedacích bodech, kolem uchycení náprav, dolní části dveří a na víku kufru. Další nevýhodou může být poměrně vysoká spotřeba oleje (kterou je možné znormalizovat výměnou olejového separátoru – u autorizovaného prodejce cca 2 000 korun, nebo těsnění olejového domku.

Dále se může objevit problém s vodní pumpou nebo systému ASC či DSC. V neposlední řadě se vlivem koroze může zaseknout i brzdový váleček nebo uhnít brzdová hadička, často také zaklepou klouby předního zavěšení. Klasikou „vydriftovaných“ vran je také absolutně nefunkční ruční brzda.

BMW E46 Compact - malý vůz s velkým potenciálem

I přes velký výčet nevýhod můžete narazit na kousek, který vám s cenovkou již od 20 000 korun nabídne skvělé jízdní vlastnosti, naprosto identický interiér s modelovou řadou e46 a nemusí být kasičkou. Díky svému sportovnímu charakteru a výkonu nabízí zábavu. Navíc, díky své kompaktnosti, se snadno ovládá a parkuje v městském provozu. S velkým množstvím dostupných úprav a tuningových dílů nabízí BMW E46 Compact mnoho možností pro vylepšení. Samozřejmě, jako každé vozidlo, má také své nevýhody a limity, ale s řádnou údržbou a péčí lze tyto problémy minimalizovat.

Zdroj info: Autanet, Cars, BMW.
Zdroj médií: Nikola Vrablová.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články