PRÁCE 🧰

Jak poznat špatný podtlak u BMW E46?

21. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Nedrží se vám stabilně otáčky při nastartovaném motoru? Hledejte zteřelou hadičku. Špatný podtlak může potrápit nejednoho majitele BMW.

Jak poznat špatný podtlak u BMW E46?

Změna poměru vzduchu a paliva v motoru může způsobit kolísání otáček motoru při volnoběhu. Motor může běžet rychleji kvůli přebytku vzduchu, nebo naopak pomalu a nepravidelně, když mu vzduch chybí. Falešný vzduch narušuje i vstřikování paliva, což může vést k horšímu startování, nebo dokonce k tomu, že motor naskočí a hned zase zhasne. Pokud je poměr vzduchu a paliva úplně rozhozený, může motor za jízdy i zhasnout. To je nejen nepříjemné, ale i nebezpečné, proto nenechte tyto potíže zajít až tak daleko.

Slyšíte pod kapotou podezřelé zvuky jako syčení nebo sání? To může být právě známka toho, že se do motoru dostává falešný vzduch.

Běžné problémy, které způsobují špatný podtlak

Nejčastějším důvodem přisávání falešného vzduchu bývají staré nebo poškozené podtlakové hadice. Představte si je jako dýchací cesty motoru. Extrémní teplo z něj jim ale dává pořádně zabrat a časem hadice zkřehnou a potrhají se. Stejně zrádné mohou být i prasklé koncovky, které pak hadici nedrží na svém místě.

Dalším viníkem mohou být i opotřebované těsnění a gumičky, které v motoru slouží jako strážci – pouští dovnitř jen to, co má, a brání vniku nechtěných návštěvníků. Jenže i u nich zub času zanechává stopy. Vysychají, popraskají a najednou už nedokážou vzduch z motoru pořádně vyhnat. Taková závada se ale hůř hledá, protože se schovává v tajných skrýších motoru.

V neposlední řadě může být problém také u posilovače brzd, který funguje také na principu podtlaku. Hledejte tedy problém i u něj. Systém podtlaku může narušit i poškození na různých dalších součástkách motoru, na které jsou napojeny podtlakové hadice. I tady platí, že netěsnost nebo poškození může vést k nasávání falešného vzduchu.

Seznam možných příčin falešného vzduchu v motoru vašeho BMW se zdá nekonečný. Ale nebojte se, naštěstí existují způsoby, jak zúžit okruh podezřelých a rychleji najít pravého pachatele. Jedním z nich je především pravidelná údržba vozu. Pravidelnou údržbou nemyslíme jen výměnu oleje a filtrů, ale i celkovou kontrolu stavu vozidla, včetně podtlakových hadic, těsnění a dalších komponentů. Díky prevenci si ušetříte spoustu nepříjemností a mnoho peněz.

Zdroj info: Ultimate bimmer service.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články