PRÁCE 🧰

Jak vybrat BMW E46 Coupe: rady a tipy

2. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V tomto článku vám přinášíme užitečné rady a tipy, které vám pomohou rozhodnout se, jak vybrat BMW E46 Coupe, které bude nejen splňovat vaše očekávání, ale také vám přinese mnoho radosti za volantem.

Jak vybrat BMW E46 Coupe?

BMW E46 Coupe je v posledních letech velmi oblíbeným vozidlem a téměř každý mladý automobilový nadšenec po něm touží. Na co si však dát pozor abyste v něm neutopili každou výplatu? Při výběru nového ojetého auta je potřeba zkontrolovat pár důležitých věcí, pojďme se podívat, které to jsou.

Rez

Čtyři-šestky obecně trpí na korozi, především prahů, blatníků, víka kufru a zadních lemů. Na toto byste si měli dát pozor a pečlivě zvážit, zda jste schopni rez opravit (nikdy ji nenechávejte rozšiřovat dál, auto ztrácí na pevnosti a taky na to není hezký pohled). Prakticky bez koroze najdete vozidla v oblastech u moří, například Itálie, Španělsko nebo Chorvatsko, odkud se auta často dováží. To, jak tato vlhkost a sůl působí na auto je pozoruhodné a stojí za zamyšlení.

Nápravy

Při koupi nového auta zkontrolujte také stav přední a zadní nápravy, včetně tlumičů, pružin a horního uložení. Často jsou 46 zneužívány k takzvanému driftování, což vede k opotřebování především částí zadní nápravy. Stav tlumičů jde velmi těžko poznat, klepající horní uložení však poznáte při prvním zatočení. Stav pružin jde poznat pohledem za kolo, je zde sice málo místa ale s trochou šikovnosti a kreativity poznáte, zda jsou pružiny nepřiměřeně rezavé, nebo zda se na nich ještě dá jezdit.

Motor

U motoru hlídáme chod, který by měl být pravidelný – neměly by kolísat otáčky a neměl by se hlavně přehřívat. Dále si poslechneme vanosy, které by neměly chrastit (oprava vanosů - cca 15 tisíc). Rozvody na motoru prakticky není potřeba řešit, E46 mají řetěz, který je dle oficiálních BMW zdrojů doživotní (o tom však můžeme polemizovat, stejně tak i o kvalitě řetězu z druhovýroby). Co je naopak potřeba určitě zkontrolovat je únik provozních kapalin, zejména olejů a taky zjisti v jakém jsou stavu. Kontrolujeme především olejový domek, olejový separátor, těsnění kolem vany a sání.

Okna

U Coupe se rozmohl takový nešvar a tím je nedojíždění oken ve vyšší rychlosti do správné polohy. Pokud vše funguje, okna by se měla správně zavírat do rychlosti cca 100 km/h. Při testovací jízdě proto zkuste dovírat okna v nižších rychlostech, pokud to bude problém zbystřete. Není to sice finančně nákladná oprava, ale toho času, kolik nad tím strávíte…

Interiér

Interiér by neměl být potrhaný a látka na stropnici a sloupcích by měla být nesvěšená. Je jasné, že s vyšším kilometrovým nájezdem bude auto vypadat trochu omšele – kdo by to taky řekl do více než 20 let starého auta. Mějte se však na pozoru v případě, že je interiér ochytaný ale podle budíků je kilometrový nájezd nízký – neshodu v kilometrech můžete poznat podle tečky vedle celkového kilometrového nájezdu na displeji na palubní desce.

Doklady

V neposlední řadě kontrolujte také shodující se údaje v dokladech a ve skutečnosti. Informujte se u prodejce a rozhodně všechno nenechávejte na „dobré domluvě“. Vždy s prodávajícím sepište kupní smlouvu a nejlépe oba zajděte vyřešit přepis (případně s plnou mocí) na nejbližší příslušný úřad. BMW E46 Coupe můžete pořídit také v bazaru, to je však kapitola sama o sobě.

Zdroj info: BMW, The Drive.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články