PRÁCE 🧰

Modelový příklad: Kolik stojí havarijní pojištění na BMW E46?

10. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Havarijní pojištění dle typu vozidla

Majitelé starších ojetin často řeší, jestli se jim vyplatí platit si havarijní pojištění. Nejde totiž o levnou „srandu“ a poměr ceny vs. pojistné ochrany je občas dosti diskutabilní. Abychom si udělali lepší přehled o aktuálních cenách, vybrali jsme k následujícím modelovým příkladům přes 20 let staré BMW.

Kolik zaplatí havarijní pojištění řidič 20 let starého BMW?

Články na téma modelové příklady havarijního pojištění:

  1. Vyplatí se havarijní pojištění Octavie 1.9 TDI z roku 2003?
  2. Kolik zaplatí havarijní pojištění řidič 20 let starého BMW? - právě čtete
  3. Vyplatí se havarijní pojištění vozu Hyundai i30 z roku 2016?
  4. Kolik stojí nejlevnější havarijní pojištění na škodovku v letošním roce?

Modelový příklad: Havarijní pojištění pro BMW E46 s 105 kW z roku 2002 bez započtení slev

Abychom si dokázali lépe představit, jak se pohybují ceny za havarijní pojištění u starších ojetin, vybrali jsme pro tento modelový příklad BMW E46 s 105 kW s rokem výroby 2002. Podle aktuálních cen v autobazarech lze jeho hodnotu odhadnout na cca 85 000 Kč.

Majitelem vozu je 30letý řidič z Prahy Strašnic a vůz nemá žádná speciální zabezpečení proti odcizení, což se nepochybně odrazí v ceně havarijního pojištění pro toto BMW.

Nejlevnější pojistka bude začínat na částce 6 288 Kč (měsíčně 524 Kč) a zahrnovat bude 15% spoluúčast, která bude vždy činit minimálně 15 000 Kč. Rizika, která produkt kryje, zahrnují odcizení, vandalismus, živel, střet se zvěří i rozšířenou asistenci. Připojistit si řidič může i všechna skla již od 715 korun.

Pokud by zmíněný řidič chtěl auto maximálně ochránit a přitom snížit spoluúčast na minimum, může zvolit havarijní pojištění od ČPP, za které ale ročně zaplatí minimálně 27 134 Kč. V tomto případě je opět pojištěné odcizení, vandalismus, živel, střet se zvěří a pojistka obsahuje také rozšířenou asistenci. Spoluúčast v tomto případě činí 3 %, vždy ale minimálně 3 000 Kč.

Modelový příklad: Havarijní pojištění pro BMW E46 s 105 kW z roku 2002 se započtením slev

Výše uvedené příklady byly prosté všech slev, které může řidič čerpat. Ty mu pojišťovna načte nejen za maximální zabezpečení vozu (ideální kombinace mechanického zabezpečení + aktivní GPS), ale také ve chvíli, kdy se dotyčný zaváže využívat smluvních servisů vybrané pojišťovny. Jak bude vypadat kalkulace po započtení možných slev?

Nejlevnější havarijní pojištění pro toto BMW vyjde zmíněného řidiče na 2 828 Kč. Tady je spoluúčast vyčíslena částkou 5 000 Kč. Pojištěna je opět havárie, vandalismus, živel, střet se zvěří a nechybí ani rozšířená asistence. Všechna skla lze pojistit od 900 Kč, případně si k pojistce dojednat úrazové pojištění za 365 Kč nebo pojištění zavazadel (od 600 Kč). Cena nejdražší pojistky bude totožná jako ve výše uvedeném případu.

Vyplatí se havarijní pojištění u starých vozů?

Při rozhodování o tom, jestli si „havarijko“ sjednat, budete pravděpodobně kalkulovat zejména se stářím vozu. Na tomto místě je dobré zmínit, že spousta pojišťoven dnes již nabízí havarijní pojištění dělané přímo na míru starším autům.

Pojišťovací specialisté se nicméně shodují na tom, že havarijní pojištění má smysl u vozů do 10 let stáří. Vždy ale samozřejmě záleží na více aspektech a tato problematika je proto velmi individuální.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Nezávislé srovnávače a kalkulačky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články