PRÁCE 🧰

Havarijní pojištění Octavie 1.9 TDI z roku 2003 vás vyjde na 3 000 Kč i necelých 60 000 Kč ročně

28. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Havarijní pojištění dle typu vozidla Škoda

Povinné ručení musí ze zákona platit každý provozovatel vozidla, se kterým vyráží na pozemní komunikace. Hojně diskutované havarijní pojištění je pak už na zvážení každého řidiče, zda si ho sjedná, či nikoliv. Vyplatí se uzavírat havarijní pojištění na téměř dvacet let starou ojetinu?

Vyplatí se havarijní pojištění Octavie 1.9 TDI z roku 2003?

Články na téma modelové příklady havarijního pojištění:

  1. Vyplatí se havarijní pojištění Octavie 1.9 TDI z roku 2003? - právě čtete
  2. Kolik zaplatí havarijní pojištění řidič 20 let starého BMW?
  3. Vyplatí se havarijní pojištění vozu Hyundai i30 z roku 2016?
  4. Kolik stojí nejlevnější havarijní pojištění na škodovku v letošním roce?

Modelový příklad: Havarijní pojištění pro vůz Škoda Octavia 1.9 TDI s 81 kW z roku 2003

Abychom si dokázali lépe představit, jak se pohybují ceny za havarijní pojištění u starších ojetin, vybrali jsme pro tento modelový příklad jeden z našich testovaných vozů. Tím byla Škoda Octavia 1.9 TDI s 81 kW z roku 2003 v pětidvéřové karoserii s označením liftback a výbavou Elegance.

Jejím majitelem je 58 letý muž z Prahy, který v minulosti neboural, má tudíž maximální bonusy, které jsou pro pojišťovnu při uzavírání povinného ručení i havarijního pojištění extra důležité. Zmíněný vůz je mechanicky zabezpečen (zamykáním zpátečky), což pojišťovny při výpočtu ročního pojistného taktéž zohledňují.

Mohlo by vás zajímat: Obecně platí, že čím lépe je vůz zabezpečen, tím nižší pojistné ve výsledku bude.

Pojišťovnu samozřejmě bude zajímat i odhadovaná cena vozu. Ta nejvyšší, na kterou můžete v tuzemských bazarech aktuálně narazit, se pohybuje okolo 150 000 Kč. S největší pravděpodobností v tomto případě půjde o garážovaný vůz po prvním, maximálně druhém majiteli, s nájezdem do 200 000 kilometrů.

Vyplatí se havarijní pojištění Octavie 1.9 TDI z roku 2003?

Nejlevnější havarijní pojištění už od 3 000 Kč, ale se spoluúčastí

Pokud bychom se podívali na aktuální nabídky tuzemských pojišťoven (informace platné k datu 26. 11. 2022 – pozn. redakce), pak zjistíme, že majitel ojeté Octavie za havarijní pojištění může ročně platit 3 000 Kč, ale i závratných 60 000 Kč! V čem se jednotlivé nabídky liší? Zejména ve spoluúčasti.

Nejlevnější havarijní pojištění auta v tomto případě stojí přesně 3 025 Kč (měsíčně 252 Kč) a zahrnuje pojistná rizika v podobě odcizení, vandalismu, řádění živlů a střetu se zvěří. Řidiči může počítat i s rozšířenou asistencí. I když zní nabídka na první pohled lákavě, její nevýhodou je vysoká spoluúčast, která činí 15 % (minimálně vždy však alespoň 15 000 Kč).

Co naopak nabízí nejdražší havarijní pojištění, které se na trhu pro „naši“ ojetinu aktuálně nachází? Spoluúčast je tady sice nulová, řidič ale i tak v případě pojistné události uhradí minimálně 2 000 Kč. Pojistná ochrana je při ceně 59 620 Kč (měsíčně 4 968 Kč) více než dostatečná. Rizika zahrnují havárii, vandalismus, řádění živlů, ale i střet se zvěří, rozšířenou asistenci a GAP pojištění. Cena za pojistku je v tomto případě ale příliš vysoká.

Vyplatí se havarijní pojištění Octavie 1.9 TDI z roku 2003?

Jak si vybrat a vyplatí se vůbec „havarijko“ na ojetinu?

U vozů, které mají na krku už téměř dva křížky, je sjednávání havarijního pojištění velmi diskutabilní. Levnější pojistky pro starší vozy jsou v naprosté většině případů zatíženy vysokou spoluúčastí, a zároveň nemusí krýt všechna rizika, která na cestách číhají.

Dražší pojistky jsou zpravidla již nevýhodné a je velmi důležité u nich ověřit všechna rizika, která se řidiči vyplatí pokrýt. Z výše uvedeného příkladu tak můžeme vyvodit, že havarijní pojištění se doporučuje sjednat u vozů, které jsou staré maximálně deset až patnáct let, na čemž se ostatně shoduje i většina pojišťovacích expertů a odborníků.

  Online výpočet havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Autorské foto.

Podobné články