PRÁCE 🧰

Modelový příklad: Kolik stojí havarijní pojištění vozu Hyundai i30?

18. 5. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Havarijní pojištění dle typu vozidla

Zatímco bez povinného ručení se v Česku neobejdeme, havarijní pojištění je pak už na zvážení každého řidiče, zda si ho sjedná, či nikoliv. Jak se pohybují ceny pojistného u sedm let starého vozu Hyundai i30?

Vyplatí se havarijní pojištění vozu Hyundai i30 z roku 2016?

Články na téma modelové příklady havarijního pojištění:

  1. Vyplatí se havarijní pojištění Octavie 1.9 TDI z roku 2003?
  2. Kolik zaplatí havarijní pojištění řidič 20 let starého BMW?
  3. Vyplatí se havarijní pojištění vozu Hyundai i30 z roku 2016? - právě čtete
  4. Kolik stojí nejlevnější havarijní pojištění na škodovku v letošním roce?

Modelový příklad: Havarijní pojištění pro vůz Hyundai i30 s 99 kW z roku 2016

Abychom si lépe představili, jak se pohybují aktuální ceny ojetin do 10 let stáří, vybrali jsme pro tento modelový příklad vůz Hyundai i30 s 99 kW (1591 cm3) z roku 2016, který patří 42letému řidiči z Kojetína. Vůz se aktuálně v autobazarech prodává za cca 218 000 Kč a vlastník ho zabezpečil mechanicky + imobilizérem. Jak budou vypadat aktuální nabídky?

Nejlevnější havarijní pojištění pro vůz Hyundai i30 začíná na 936 korunách za rok. Spoluúčast činí 5 %, řidič ale v případě pojistné události zaplatí vždy minimálně 5 000 Kč. Pojistka kryje rizika spojená s odcizením, vandalismem a obsahuje pouze základní asistenci při dopravní nehodě. Ke zvolenému produktu si můžete za zvýhodněnou cenu sjednat připojištění skel (690 Kč), rozšířenou asistenci (od 599 Kč), pojištění zavazadel (od 250 Kč) nebo úrazové pojištění (od 100 Kč).

Co naopak nabízí nejdražší pojistka, která zmíněného řidiče vyjde na necelých 14 000 Kč ročně? Spoluúčast zde činí 2 000 Kč a mezi krytá rizika v tomto případě patří nejen havárie, odcizení, vandalismus, živel nebo střet se zvěří, pojistka zahrnuje i rozšířenou asistenci v Česku i zahraničí (jednotlivé státy, kde asistence platí, jsou vyjmenovány na zelené kartě). Připojistit si za zvýhodněnou cenu můžete všechna skla (od 750 Kč), případně asistenci rozšířit již od 271 Kč.

Jak vybrat to nejlepší havarijní pojištění (nejen) pro Hyundai i30?

Při výběru vhodného havarijního pojištění je dobré dbát nejen na cenu pojistného, ale zejména na rozsah pojistné ochrany a pojistkou částku. Ta by měla odpovídat aktuální ceně vozidla. Jak pojistnou částku správně nastavit, jsme si probrali v jednom z předchozích článků.

Pokud s vozidlem často vyrážíte do zahraničí a neplatíte si speciální připojištění k cestovnímu pojištění, ověřte, zda pojistka obsahuje rozšířenou asistenci, která je platná i v zemích, do kterých cestujete. Ověřte také pojistný limit, který může být vyjádřen nejen v korunách, ale také v kilometrech. Při výběru vhodného produktu je tak vždy potřeba zohlednit, jak daleko cestujete a v jaké kondici je vaše auto.

A jak je to se stářím vozu a havarijním pojištěním? Tady je situace o něco komplikovanější. Pojišťovací specialisté se obecně shodují na tom, že havarijní pojištění má smysl u vozů do 10 let stáří. Vždy ale samozřejmě záleží na více aspektech. Dneska už navíc pojišťovny nabízí havarijní pojištění dělané přímo na míru starším autům, takže nemusíte za pojistku platit víc, než je nutné.

  Výhodné havarijní pojištění pro Hyundai i30

Zdroj info: Nezávislé kalkulačky a srovnávače.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články