PRÁCE 🧰

Víte, kolik zaplatí za nejlevnější havarijní pojištění řidič škodovky v roce 2023?

6. 6. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Havarijní pojištění dle typu vozidla

Na rozdíl od povinného ručení není havarijní pojistka v Česku povinná. Je tak čistě na každém provozovateli vozidla, zda si ji sjedná, či nikoliv. Kolik za nejlevnější havarijní pojištění zaplatí průměrný řidič škodovky? Máme pro vás modelový příklad!

Kolik stojí nejlevnější havarijní pojištění na škodovku v letošním roce?

Články na téma modelové příklady havarijního pojištění:

  1. Vyplatí se havarijní pojištění Octavie 1.9 TDI z roku 2003?
  2. Kolik zaplatí havarijní pojištění řidič 20 let starého BMW?
  3. Vyplatí se havarijní pojištění vozu Hyundai i30 z roku 2016?
  4. Kolik stojí nejlevnější havarijní pojištění na škodovku v letošním roce? - právě čtete

Levné havarijní pojištění sjednáte, když víte, jak na to

Najít nejlevnější pojistku na trhu není složité. Stačí využít kalkulačku havarijního pojištění, která za vás na základě vstupních údajů najde aktuální nabídky, které si můžete snadno seřadit podle nejnižšího pojistného nebo nejlepšího poměru ceny a pojistné ochrany. Na výslednou cenu pojistného má vliv spousta faktorů, z nichž řadu můžete pomocí zmíněné kalkulačky ovlivnit.

Řeč je například o možnosti využívání smluvních servisů. Některé pojišťovny totiž nabízí slevu z pojistného, pokud se ve smlouvě zavážete k tomu, že v případě opravy využijete smluvních servisů vybrané pojišťovně. Pokud byste tak v případě pojistné události neučinili, pojišťovna vám může navýšit vybranou spoluúčast.

Nezapomeňte na bonusy a pojistnou částku správně nastavte

Na výslednou cenu pojistného mají vliv také bonusy za předchozí bezeškodnou jízdu. Pokud si jimi nejste jistí, můžete je ověřit později na základě rodného čísla a informací České kanceláře pojistitelů, případně s pomocí pojišťovacího specialisty, který vás bude kontaktovat telefonicky, pokud na sebe zanecháte telefonní číslo.

Cenu pojistného samozřejmě ovlivňuje i správně nastavená pojistná částka, která by měla odpovídat současné hodnotě pojišťovaného vozidla. Pokud tedy pojišťujte například vůz, který právě vyjel z výrobní linky, pojistnou částkou bude prodejní cena vozidla. Více informací o tom, jak správně pojistnou částku u havarijního pojištění navolit, jsme pro vás sepsali do jednoho z dřívějších článků.

Prohlídku vozu už dneska zvládnete online

Součástí procesu sjednávání havarijního pojištění bývá i prohlídka vozu. Pojišťovacího specialistu bude zajímat zejména způsob jeho zabezpečení. I tady platí, že čím lépe svůj vůz zabezpečíte, tím nižší bude cena pojistného. V dnešní době už většinou není potřeba absolvovat prohlídku osobně, většinou ji totiž zvládnete online. Kromě zabezpečení pojišťovny řeší také to, jestli bylo auto v době sjednání pojistky v pořádku a nepoškozené. Pojišťovna totiž chce předejít možným pokusům o pojistné podvody.

Modelový příklad: Kolik stojí nejlevnější havarijní pojištění pro škodovku?

Abychom si udělali menší přehled v aktuálních cenách havarijního pojištění, pro potřeby tohoto modelového příkladu jsme vybrali pětačtyřicetiletého řidiče z Lovosic, který vlastní Škodu Rapid (1197 cm3/66 kW) s rokem výroby 2015.

Zmíněný řidič nikdy neboural, může proto uplatňovat slevu za maximální bonusy. Přibližná cena jeho vozu se pohybuje okolo 250 000 Kč a řidič pro jeho zabezpečení použil zamykání zpátečky a imobilizér. Aby získal ještě výhodnější cenu, ve smlouvě se zaváže k využívání smluvních servisů pojišťovny.

Nejlevnější havarijní pojištění auta vyjde tohoto řidiče na 1 410 Kč (měsíčně 117 Kč) a kryje rizika spojená s odcizením vozu i vandalismem a pojištěna je i základní asistence při dopravní nehodě. Spoluúčast v tomto případě činí 5 %, vždy však půjde minimálně o 5 000 Kč.

Levné havarijní pojištění nemusí být výhra

Vždy je samozřejmě lepší, pokud si platíte to nejlevnější havarijní pojištění vozidel, než když vyrazíte na cesty bez něj. Při výběru vhodného produktu je ale dobré zaměřit se nejen na cenu, ale především na rozsah pojistné ochrany, nastavené pojistné limity a krytá rizika.

Nejlevnější havarijní pojištění totiž obsahuje většinou jen minimum krytých rizik a základní asistenci, která bude například při cestách do zahraničí nedostatečná. Vždy je proto dobré vybírat vhodné havarijní pojištění podle toho, jak často s autem jezdíte, lokality, v níž bydlíte, případně výběr podřídit skutečnosti, že s autem často vyrážíte do zahraničí. Taková repatriace třeba z oblíbeného Chorvatska totiž může vysněnou dovolenou proměnit na noční můru!

  Porovnat nabídky havarijního pojištění online

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články