PRÁCE 🧰

Co všechno kryje pojištění proti vandalismu na autě a jak si ho sjednat?

13. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Základní info k havarijnímu pojištění

Jedním z častých jevů na českých sídlištích a parkovištích je bohužel vandalismus. Ten hrozí nejčastěji ve větších městech, kde necháváte auto stát zaparkované před domem nebo na sídlišti bez garážových stání. Škody, které vandalové způsobí, se mohou šplhat do astronomických výšin. Jak auto před vandalismem ochránit?

Opravdu se vyplatí uzavírat pojištění vozidla proti vandalismu?

Vandalismus na autě a statistiky

Dle statistických údajů pojišťoven dochází k vandalismu v každém větším městě, a to zejména během nočních hodin. Ve většině případů jsou vandaly osoby pod vlivem alkoholu. K poškození také dochází při parkování nebo vyjíždění z parkoviště.

V tomto případě jen velmi málo viníků nechá za stěračem poškozeného vozidla své telefonní číslo, aby způsobenou škodu řádně uhradili. I přesto není nereálné získat peníze alespoň od pojišťovny, u níž máte auto pro tyto případy řádně pojištěné.

Vandalismus a zákon

Zničit nebo poškodit nějakou věc je snadné. Většinou vandalové jednají z okamžitého popudu, vlastně k poškození věci, která jim padne pod ruku, nemají v podstatě žádný důvod. Jsou ale i tací, kteří škodu způsobují úmyslně. Zákony na takové jednání pamatují hned několika paragrafy.

Může to být výtržnictví, nebo poškozování cizí věci, případně sprejerství a to v rámci trestního zákona. Vandalismus se podle rozsahu škody ovšem dá postihnout i přestupkovým zákonem. Proto, pokud vám vandal na voze zanechal „vzkaz“, nezapomeňte vždy volat policii! Pomůže vám to i při následném jednání s pojišťovnou.

Vandalismus a vhodné pojištění

Posprejované vozidlo, ulomené zrcátko nebo stěrače, či odcizené disky. Tyhle všechny (a mnohé další) projevy vandalismu na autě mají většinou jedno společné – škodu způsobil viník, který se nikdy nenajde. To znamená, že peníze není možné vymáhat po konkrétní osobě.

Jedinou účinnou obranou proti vandalismu je parkování v uzavřené a uzamykatelné garáži a sjednání kvalitního pojištění, které auto před důsledky vandalismu chrání. Co všechno kryje pojištění vandalismu, je vždy specifikováno v pojistné smlouvě vybrané pojišťovny. Pojištění proti vandalismu je většinou součástí havarijního pojištění, případně si ho můžete sjednat také jako připojištění k povinnému ručení.

  Online kalkulačka povinného ručení

Náš tip: Pokud chcete auto pojistit komplexně nejen proti vandalismu, ale také dalším rizikům, sjednejte si zvlášť havarijní pojištění. Chcete-li vandalismus na autě pojistit samostatně, vystačíte si s levnějším připojištěním k povinnému ručení.

Jak postupovat, pokud se na vašem autě vyřádil vandal?

Veškerá poškození co nejdříve nafoťte. Proveďte také záběr celého místa, aby bylo zřejmé, kde k vandalismu došlo. Vždy je dobré zavolat policii. Nejste-li si jisti, zda je to nutné, zavolejte na asistenční linku pojišťovny, u které máte pojištění vandalismu sjednáno. Jakmile budete mít auto nafocené, případně sepsaný protokol s policií, neprodleně kontaktujte pojišťovnu a oznamte pojistnou událost. Dále postupujte dle jejích pokynů.

Pokud došlo ke škodní události, která je specifikována pojistnou smlouvou, a vše bylo řádně nahlášeno jak pojistiteli, tak na policii, bude pojišťovnou následně poskytnuto plnění snížené o sjednanou spoluúčast. Výše spoluúčasti je vždy uvedena v pojistné smlouvě a představuje částku, kterou se budete podílet na pojistném plnění.

  Porovnat nabídky havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články